Чиновника з Угорщини не пустили до України

Читать на русском
Угорського чиновника не пустили до України через заборону на в'їзд. Причина - незаконна агітація на місцевих виборах в Україні за партію угорців.
Іштван Грежафото Голос Карпат

Уповноваженому урядом Угорщини з питань співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини та Закарпатською областю пану Іштвану Грежі відмовили у в'їзді на територію України.

Про це повідомили в пресслужбі МЗС України у вівторок, 24 листопада.

Україна-Угорщина: які конфлікти виникали між державами у 2014-2020 рокахЗа останні шість років між двома державами виникали мовний, освітній конфлікти, непорозуміння через подвійне громадянство та видачу угорських паспортів у Береговому.

Як пояснив прессекретар МЗС Олег Ніколенко, чиновника 24 листопада не пустили до України на підставі заборони, яку запровадили після підтвердження фактів незаконної агітації на виборах на Закарпатті.

«Однією з підстав для цього є встановлення фактів порушення іноземцем законодавства України. У випадку з паном Іштваном Грежею мали місце зафіксовані в публічному просторі факти порушення положень Виборчого кодексу України, що забороняють іноземцям вдаватися до агітації за одну з політичних сил в Україні - учасника виборчого процесу», - сказав Ніколенко.

У МЗС підкреслили, що рішення про заборону в'їзду окремих осіб не стосується сфери міждержавних відносин України і Угорщини.

При цьому законом України не передбачена можливість заздалегідь інформувати іноземця про рішення щодо заборони йому на в'їзд на територію країни.

«Рішення про заборону в'їзду до України оголошується іноземцю в пункті пропуску через державний кордон України», - додав прессекретар МЗС.

Нагадаємо, глава МЗС Угорщини в день місцевих виборів в Україні, 25 жовтня, закликав підтримати партію угорців.

У МЗС заявили, що Угорщина вчинила пряме втручання у внутрішні справи України.

26 жовтня МЗС України вручив послу Угорщини в Україні ноту протесту через факти політичної агітації, а також заборонив въїзд для двух угорських чиновників.

Однак уже на початку листопада глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна «переверне сторінку» у відносинах з Угорщиною.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: