Верховний суд розгляне скаргу на визнання недійсною угоди УЗ

Читать на русском
Верховний суд відкрив касаційне провадження за скаргою приватної компанії на рішення суддів про визнання недійсним договору з державним підприємством.
Верховний суд

Верховний суд розгляне скаргу приватної компанії «Вог Аеро Джет» на відмову судів переглянути за виключними обставинами рішення про визнання недійсною угоди між фірмою та філією «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця».

Про це йдеться в рішенні Касаційного кримінального суду від 2 листопада, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, Господарський суд міста Києва визнав недійсними договори між «Вог Аеро Джет» та філією ЦЗВ УЗ. Пізніше вказане рішення було залишено чинним судами двох інстанцій. Однак Конституційний суд України скасував повноваження Національного антикорупційного бюро про звернення до суду з позовом про визнання недійними угод держпідприємств.

Тому «Вог Аеро Джет» подало заяву про перегляд рішень суддів за виключними обставинами, а саме рішення КСУ. Втім Госпсуд Києва та Північний апеляційний госпсуд відмовив приватній фірмі. Тоді «Вог Аеро Джет» звернулося до Верховного суду з касаційною скаргою. Суд за нею відкрив провадження.

Нагадаємо, детективи НАБУ та прокурори САП повідомили про підозру чинному і колишньому посадовцям філії «Центр забезпечення виробництва» УЗ, а також двом представникам фірми «Воленс Трейд» у зловживанні службовим становищем. За версією слідства, посадовців філії УЗ незаконно уклали додаткові договори про підвищення ціни на придбання палива у «Воленс Трейд», у зв'язку з цим фірма безпідставно отримала 92,47 млн ​​грн. У зв'язку з цим органи правопорядку добилися через суд визнання цих договорів недійсними.

Пізніше УЗ подала позов про стягнення з «Воленс Трейд» вказаної суми. Господарський суд цей позов задовольнив. Не погоджуючись з таким рішенням, компанія подала апеляційну скаргу. Проте суд залишив апеляцію без задоволення.

Тому компанія «Воленс Трейд» подала касаційну скаргу. В ній фірма не погодилася висновками судів попередніх інстанцій щодо застосування до правовідносин у цій справі положень статті 1212 Цивільного кодексу України. Вивчивши скаргу, судді залишили її без задоволення. Колегія вказала, що ці договори, на підставі яких фірма «Воленс Трейд» одержала від УЗ 92,5 млн грн, були визнані недійсними, а тому у підприємства не було правових підстав для набуття цих коштів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: