Богдан розкритикував «дорогі» обіцянки Зеленського: що саме може вдарити по бюджету

Читать на русском
Андрій Богдан заявив, що президент Зеленський дає занадто багато обіцянок, які потребують великих вкладень з держбюджету. Які це обіцянки.
kyivpost.com

Колишній глава Офісу президента Андрій Богдан дав повне одкровень інтерв'ю Дмитру Гордону, яке тепер розбирають по шматочках. Богдан розкритикував Володимира Зеленського, заявив, що оточення тримає президента в «теплій ванні», а у країни немає ані плану, ані стратегії.

Екскерівник ОПУ «пройшовся» навіть обіцянками Зеленського, які той давав в останні пів року: у держбюджеті рекордний дефіцит і невиконання за доходами, а президент озвучує зобов'язання, які вимагають великих фінансових вливань. «Але беремо середнє: вони не виконають доходи (за бюджетом – ред.) на 100 мільярдів. А тепер давай змоделюємо, а що ж в наступному році. Там взагалі катастрофа! Судячи з виступів Володимира Олександровича, ми це повинні помножити на три. Пообіцяв почати масове будівництво шкільних басейнів. Пообіцяли медикам збільшити зарплату вдвічі, військовим. Ми всім все пообіцяли. Це, Діма, список, що пообіцяв з березня-місяця Володимир Олександрович», – заявив Богдан.

«Слово і діло» постійно відстежує обіцянки Володимира Зеленського (їх повний список можна подивитися тут), з березня глава держави дав близько 110 нових. За приблизною оцінкою, тільки 35 з них не потребують фінансування з державного бюджету.

Частина масштабних обіцянок Зеленського пов'язана з програмою «Велике будівництво»: у кожній області побудувати п'ять шкіл, п'ять стадіонів і п'ять дитячих садків. Також на цей рік заплановано ремонт 4 тисяч кілометрів доріг. Раніше ми писали, яке фінансування на програму передбачено в бюджеті-2020: можна припустити, що на 2021 рік суми будуть не меншими. До того ж президент уже пообіцяв в наступному році побудувати в півтора раза більше доріг, а також додати до програми музеї і замки.

У цьому році на дороги планують витратити близько 100 млрд грн: 85 млрд – на дороги державного значення і 22 млрд – місцевого значення.

З інших дорогих інфраструктурних обіцянок: побудувати 25 спортивних комплексів для кожної області, відновити інфраструктуру західних областей, яку зруйнував річний паводок, до кінця каденції відремонтувати всі дороги державного значення, до 2023 року побудувати «міст-довгобуд» у Запоріжжі, побудувати мультилікарні в 5-6 регіонах України.

Богдан в інтерв'ю також згадував обіцянки президента щодо підвищення зарплат. З березня Зеленський встиг пообіцяти підвищення зарплат медикам, Кабмін затвердив це рішення і виділив на це 5,9 млрд грн.

Із 2021 року Зеленський обіцяв підвищити мінімальну зарплату до 6 тисяч гривень, а протягом 2021-го – до 6,5 тисяч. У Міністерстві фінансів уже порахували, що для цього потрібно врахувати в державному бюджеті додаткові витрати в розмірі 47 млрд грн.

Крім того, президент анонсував кілька програм соціальної допомоги. На 2021 рік планується програма підтримки пенсіонерів, яким виповнилося 75 років. Цьогоріч запровадили додаткові виплати для пенсіонерів, старших за 80 років – плюс 500 гривень.

Окремо Зеленський запевнив, що після завершення боротьби з коронавірусом всі скорочені витрати бюджету будуть відновлені. Зробити це, звісно, буде складно, враховуючи, що епідемія зараз потребує все нових і нових витрат.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що з Фонду боротьби з COVID-19 на ремонт доріг буде витрачено в 9 разів більше, ніж на забезпечення лікарень.

Також «Слово і діло» вивчило, звідки забрали кошти для формування антикоронавірусного фонду і куди їх направили.

Щомісяця «Слово і діло» публікує дайджести про те, які обіцянки Володимир Зеленський та його офіс встигли виконати, а які – провалили. На нашому порталі можна також відстежувати обіцянки міністрів, народних депутатів і місцевої влади в онлайн-режимі в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: