ІІ тур місцевих виборів: як мери-кандидати раніше виконували обіцянки

Читать на русском

На місцевих виборах вісім мерів перемогли у першому турі та залишилися на своїх посадах, а ще семеро вийшли до другого туру і мають позмагатися за крісло міського голови. Ми вже розбиралися на прикладі виборів 2015 року, хто з кандидатів мав менші шанси, але виграв у другому турі. Сьогодні «Слово і діло» пропонує подивитись, як чинні мери, котрі на виборах були кандидатами та вийшли у другий тур, раніше виконували обіцянки.

Отже серед чинних мерів, які знову балотувалися та пройшли у другій тур опинилися Борис Філатов (Дніпро), Олександр Сєнкевич (Миколаїв), Олександр Лисенко (Суми), Анатолій Бондаренко (Черкаси), Богдан Андріїв (Ужгород), Андрій Садовий (Львів),Геннадій Труханов (Одеса).

Мер Дніпра Борис Філатов виконав 64% обіцянок. Зокрема, як і обіцяв, приєднав село Авіаторське до Дніпра та запустив електрифікований тролейбусний маршрут №14 на житловий масив Сонячний.

Надто масштабною виявилася для Філатова обіцянка відремонтувати всі шкільні вбиральні. Як повідомили «Слово і діло» у міській раді, станом на 1 жовтня 2020 року привели до ладу 154 туалетні кімнати, у 2019 році – 78. Але загалом в місті 157 закладів освіти, у яких майже 2000 санвузлів.

Також мер Дніпра не виконав обіцянку провести реконструкцію Льодової арени на вулиці Набережна Заводська. Спочатку Філатов хотів відремонтувати спортивну споруду протягом 2018 року. За рік встигли переробити покрівлю, облаштували гребневі та вітрові планки, навісили снігозатримувачі, поґрунтували та пофарбували металеві поверхні, реконструювали хол, пофарбували стіни. На цьому роботи завершилися через відсутність фінансування.

Олександр СєнкевичМіський голова Миколаєва
Сєнкевич планує у 2020 році закупити для Миколаєва 30 автобусівСказано 6 листопада 2019 р.Статус обіцянки: Не виконано

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич виконав 53% зобов'язань. Зокрема, у місті відремонтувати 10 скверів протягом 2019 року, а також реалізували програму оптимізації пасажирських автобусних маршрутів.

Не зміг Сєнкевич у 2020 році придбати для Миколаєва 30 автобусів. Станом на 25 серпня машини ще не були закуплені, однак місто підписало договір фінансового лізингу на 23 однакових автобуси завдовжки 9 метрів терміном на 36 місяців з правом дострокового викупу. Виконком веде перемовини з Європейським інвестиційним банком щодо надання довгострокового кредиту на закупівлю 50 нових автобусів для міста.

Міський голова Одеси Геннадій Труханов виконав 49% обіцянок. Зокрема, передвиборчу програмну обіцянку розширити мережу дитячих садочків. За інформацією департаменту освіти і науки Одеської міськради, за останні 5 років в Одесі запрацювало 16 закладів дошкільної освіти, 3 з них — це нові дитячі садки, разом створено 1 960 місць.

Аналогічна ситуація із ще однією програмною обіцянкою Труханова – відновлювати та будувати стадіони та спортмайданчики. У 2016 році облаштували новий баскетбольний майданчик на ділянці Траси здоров'я в районі санаторію ім. Чкалова. Всього на Трасі здоров'я передбачається облаштування 6-ти нових та реконструкція 2-х спортивних майданчиків.

У 2017-му у школі №67 збудували багатофункційний спортивний майданчик. Наступного року ще в одній школі Одеси з'явився стадіон з футбольним і баскетбольним полями та тренажерами. Також облаштовано тенісний корт.

Станом на 23 травня 2018 року відкрито ще 2 сучасних стадіони – в Київському та Суворовському районах.

У 2019 році міська рада повідомила, що були розпочаті роботи з капремонту стадіону середньої школи №32, де займаються фізичними вправами учні трьох шкіл (№№ 32, 46, 96). Напередодні 1 вересня було відкрито оновлений стадіон в школі №100.

Геннадій ТрухановМіський голова Одеси
Труханов обіцяє реалізувати проект будівництва дамби Хаджибеївського лимануСказано 13 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Ще у 2015 Труханов заявив, що планує відновити басейн у спортивному комплексі Одеського національного політехнічного університету до нового навчального сезону. Басейн досі не працює. Університет неодноразово звертався до місцевих і державних інституцій по допомогу. Всі прохання були залишені без уваги, а керівництво університету продовжує шукати інвесторів для розв'язання проблеми.

Провалив Труханов передвиборчу програмну обіцянку реалізувати будівництво дамби Хаджибеївського лиману. За п’ять років каденції Труханова проєкт просунувся до стадії виготовлення проєктно-кошторисної документації. Як повідомили «Слово і діло» в Одеській міськраді, також проведено першочергові заходи щодо запобігання руйнуванню дамби. Безпосередньо роботи з будівництва планується розпочати у 2021 році.

Міський голова Сум Олександр Лисенко виконав 41% обіцянок. До топ-3 виконаних намірів Лисенка ми включили його передвиборче зобов’язання створити у Сумах госпіс. На реалізацію обіцянки пішло 5 років каденції мера, але зрештою, як нам повідомили у Сумській міськраді, у квітні 2020 року окреме госпісне відділення на 20 ліжок відкрилося у клінічній лікарні №4 на вулиці Металургів, 38.

Також Лисенко виконав обіцянки забезпечити щорічне надання фіксованої підтримки кожній школі у 150 тис грн, а також – 75 тис. грн кожному дитячому садочку.

Не виконав Лисенко намір запустити в роботу інклюзивно-ресурсний центр № 1 у квітні 2020 року. Через відсутність фінансування будівельні роботи не завершено, хоча у 2019 році й було освоєно 2,2 млн гривень.

Провалив Лисенко обіцянки щорічно купувати для міста 5 автобусів та провести ремонт свердловин на Токарівському водозаборі.

Мер Черкас Анатолій Бондаренко встиг виконати 36% обіцянок. Зокрема, в місті встановили освітлення 100 пішохідних переходів та атракціон «Оглядове колесо», а також капітально відремонтували 200 тис. кв м доріг до кінця 2019 року.

Щоправда, стосовно доріг містяни не оцінили старання мера, адже неодноразово скаржилися на величезні ями, а в деяких навіть встановили світлини Бондаренка на триногах. Тому до топ-3 невиконаних обіцянок мера Черкас ми включили його запевнення упродовж року прибрати всі ями на черкаських дорогах.

Також Бондаренко не відкрив, хоч і обіцяв, меморіальний комплекс учасникам АТО у квітні 2020 року, а також не звільнив працівників департаменту ЖКГ, якщо місто не буде прибране.

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв за час каденції виконав 39% обіцянок, зокрема, запровадив електронний квиток в громадському транспорті Ужгорода, а також привів до ладу всі відділення міської дитячої лікарні.

Провалив Андріїв плани провести благоустрій Парку культури та відпочинку і реконструювати сквер імені Героїв Майдану. Щодо скверу, то обіцянці чотири роки, але за цей час міській раді вдалося тільки 29 вересня 2020 року отримати проєктно-кошторисну документацію на капітальний ремонт.

Також Андріїв не встиг замінити всі вікна у навчальних закладах міста до кінця 2018 року. Енергоощадні вікна за рік встановили у НВК «Веселка» та ДНЗ №18. У 2019-2020 роках планується замінити вікна в СЗШ №2, №5, Ліцеї «Інтелект», ЗОШ №11 та №12, Ужгородській гімназії №14, ЗОШ №15, НВК «Гармонія», ЗОШ «Лідер», НВК «Пролісок» та закладах дошкільної освіти №36, 38, 49, 40.

Мер Львова Андрій Садовий за час останньої каденції виконав 36% обіцянок. Так він дотримав слова, і виплачував 100-тисячну компенсацію кожному учаснику АТО.

Також мер Львова домігся знесення незаконно зведеного будинку на вул. Личаківській, це сталося вперше в Україні, коли незаконну забудову в старовинній частині міста знесли за рішенням суду та після розгляду апеляцій.

Не виконав Садовий обіцянку побудувати сміттєпереробний завод. Таке зобов'язання Садовий дав влітку 2016-го і збирався запустити завод протягом трьох років. Однак будівництво комплексу навіть не було розпочате.

Станом на 23 квітня 2019 року влада визначилась, що завод буде на вулиці Пластовій. Львівська міськрада отримала висновок Мінекології про безпечність майбутнього комплексу. Проте проєкт відправили на доопрацювання через потребу розташувати додаткові очисні споруди. Потім він має ще пройти державну експертизу.

Відзначимо, що більшість мерів великих міст планували побудувати сміттєпереробні заводи, але жодному не вдалося цього зробити.

Серед провалених обіцянок мера Львова також топовими є нереалізовані плани до 2020 року прокласти 260 км велодоріжок і побудувати 4 автомагістралі.

Раніше «Слово і діло» дослідило, скільки обіцянок вдалося виконати мерам великих міст за 5 років.

Також ми подивились, як змінювалася явка на місцевих виборах за період незалежності України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: