Місцеві вибори: як результати мерів співвідносяться з рівнем їхньої відповідальності

Читать на русском
Деякі чинні мери зберігають свою посаду за підсумками першого туру виборів. Як їхні результати співвідносяться з рівнем відповідальності.
Слово і діло

В Україні 25 жовтня відбулися вибори мерів. Результатів від Центрвиборчкому поки що немає, але за екзитполами і неофіційними повідомленнями можна судити, хто з чинних міських голів збереже свою посаду за підсумками першого туру, а хто – вже програв. «Слово і діло» проаналізувало, як корелюються результати мерів на виборах і рівень виконання їхніх обіцянок.

Олексій Каспрук

Олексій Каспрук поки що єдиний з чинних мерів, кому городяни не дали ще одного шансу. За даними екзитполів, в Чернівцях за Каспрука проголосували 17,9% виборців, і він опинився на третьому місці. Попереду нього Роман Клічук (29%) і Віталій Михайлішин (21,4%).

Каспрук був мером з 2014 року, на місцевих виборах-2015 його переобрали. Перші три роки у Каспрука все йшло непогано, але в 2018-му міська рада вирішила достроково припинити його повноваження. У квітні 2019-го Каспрук відновився на посаді через суд, але в липні цього року інший суд скасував це рішення.

За свою каденцію Каспрук виконав 69% зобов'язань, що досить непогано. До першого відсторонення він досить активно давав обіцянки, пов'язані з перетворенням міста. Але, починаючи з минулого року, Капрук все більше говорив про «відплату» за своє звільнення з посади: обіцяв вимагати дострокових виборів, судитися для відновлення на посаді, також секретарем міськради, провести аудит апарату міськради.

Судячи з усього, такий «проблемний» мер перестав влаштовувати жителів Чернівців. Тепер у другому турі за посаду міського голови поборються Клічук і Михайлішин.

Віталій Кличко

В принципі, в Києві на виборах особливої інтриги не було: за результатами соцопитувань, Віталій Кличко був найбільш рейтинговим кандидатом і відрив від суперників був великий. Питання було лише в тому, виграє він в один тур або в два.

За даними екзитполів, Кличко набрав 47,8% голосів. Однак пізно увечері 26 листопада журналісти повідомили, що за нього проголосували майже 51% виборців і другого туру в Києві не буде.

За свою каденцію мер Києва виконав менше половини обіцянок – 46%. Але, з іншого боку, зобов'язань у нього багато (більше 400) і вони масштабні: капітальний ремонт і реконструкція вулиць, будівництво дитячих садків, транспортних розв'язок та шляхопроводів. Одна з характерних рис Кличка – завзятість. Деякі обіцянки, які він ніяк не може виконати, звучать по два-три рази. Наприклад, так було з відкриттям стадіону «Старт» або встановленням найбільшого флагштока в Україні.

До другого терміну Кличко готувався ґрунтовно. Мер пообіцяв на наступний рік побудувати міст з Оболонської набережної на острів «Оболонський», завершити реконструкцію Пейзажної алеї, капітально відремонтувати кілька центральних вулиць, зробити кілька пішохідних зон в центрі.

Крім того, Кличко пообіцяв побудувати метро в напрямку Броварів і на Троєщину (це вже вдруге), а також створити український Діснейленд на території Гідропарку. Остання обіцянка така хороша і вимагає так багато часу на виконання, що Кличко цілком може залишити її собі на третій термін.

Геннадій Кернес

За даними екзитполів, чинного мера Харкова на виборах підтримали 57,9% городян. Перешкода зараз тільки в тому, що Геннадій Кернес хворий і перебуває на лікування в Німеччині. Точних даних про його стан не було вже давно.

Однак навіть сумніви в його дієздатності не зупинили харків'ян на виборчих дільницях. Не зупинило їх також те, що за свою каденцію Кернес виконав лише 43% обіцянок. При цьому він обіцяє небагато, а масштабні плани, на кшталт будівництва станції метро і океанаріуму, досі в процесі.

Володимир Буряк

За мера Запоріжжя Володимира Буряка віддали голоси 60,6% виборців (за даними екзитполів). За свою каденцію Буряк виконав 48% обіцянок.

Багато зобов'язань Буряка стосуються міського транспорту – закупити або відремонтувати автобуси/трамваї – і справляється він з ними добре. На початку епідемії коронавірусу мер виконав кілька обіцянок щодо закупівлі обладнання для лікарень.

Руслан Марцінків

За свою каденцію мер Івано-Франківська виконав 44% обіцянок, але його результат на виборах вражає найбільше – 86,1% (за даними екзитполів).

Руслан Марцінків — найпублічніший український мер. Щодня в його Facebook транслюється брифінг, тричі на тиждень (середа-п'ятниця) він ходить на ефіри місцевих телеканалів. Обіцянок він дає багато і спонтанно, є, як і глобальні плани (побудувати міст на Пасічну, відремонтувати дамби, певну кількість дворів за рік), так і дрібні (полагодити дах, поставити десь тенісний стіл, лавку). При цьому таких менш важливих обіцянок Марцінків часто не виконує.

Однак хороша комунікація з містянами дала свій результат на виборах.

Сергій Надал

За даними екзитполів, мера Тернополя на виборах підтримали 72,3% виборців, за іншими даними – 74%.

Сергій Надал є мером з 2010 року, за останню каденцію він виконав 59% зобов'язань. Провалених у нього не так багато, в основному, там проблеми з термінами реалізації. Найчастіше Надал дає обіцянки, пов'язані з ремонтом доріг, реконструкцією парків і площ, закупівлею транспорту та впровадженням нових маршрутів.

Серед обіцянок, які Надал виконає вже в новій каденції – будівництво «Водної арени», закупівля 100 автобусів, створення 11 зелених зон в місті.

Сергій Моргунов

Міський голова Вінниці на виборах здобув 66-69% голосів виборців. Виконує обіцянки Моргунов теж добре – за каденцію їх реалізовано 74%.

Моргунов дає багато обіцянок, спрямованих на збільшення туристичної привабливості Вінниці: поширити проект туристичної навігації, представити бренд міста, відкрити муніципальний туристичний хаб. Крім того, мер не забуває про дітей: обіцяє утеплювати установи освіти, замінити обладнання в шкільних їдальнях, сприяти розвитку інклюзивної освіти.

На користь Моргунова на виборах може говорити ще той факт, що Вінниця кілька разів очолювала рейтинг найкращих міст України. І за останніми соцопитуваннями, більшість жителів міста задоволена діяльністю мера.

Олександр Симчишин

Олександр Симчишин найкраще серед українських мерів виконує зобов'язання – 77% реалізовано протягом останньої каденції. Виборці це оцінили: за даними екзитполів, за нього проголосували 81,13% жителів Хмельницького, за іншими даними – 89,9%.

У Симчишина дуже мало провалених обіцянок, в більшості випадків мер не розрахував з термінами виконання. Крім того, Симчишин один з небагатьох мерів, у кого є прогрес у виконанні наміру побудувати сміттєпереробне підприємство. Зробити він це хотів до 2022 року.

Владислав Атрошенко

Мер Чернігова теж отримав високу підтримку на місцевих виборах: за результатами екзитполів, за нього проголосували 85% виборців.

За свою каденцію (вона перша) Владислав Атрошенко виконав 66% намірів, причому обіцяє він зовсім небагато. Міський голова не виконав кілька досить значних планів: побудувати сміттєпереробний завод, реконструювати залізничний вокзал, виплатити підвищену зарплату медикам.

Незважаючи на це, жителі Чернігова дали Атрошенку ще один п'ятирічний кредит довіри.

Сергій Сухомлин

За Сергія Сухомлина попередньо проголосували 51,8% виборців. При цьому відсоток виконання обіцянок у мера Житомира невисокий – 42%.

Сухомлин теж не з тих мерів, які сиплють обіцянками. У нього багато великих проєктів, але деякі масштабні плани були провалені, тому що однієї каденції Сухомлину забракло.

Андрій Райкович

Міський голова Кропивницького на виборах попередньо набирає 53,24% голосів. За свою каденцію Андрій Райкович виконав 64% зобов'язань.

Райковіч такий же завзятий, як і Кличко: якщо не виконав обіцянки, може повторити її вдруге. Більшість зобов'язань мера пов'язана з міською інфраструктурою.

Ірина Левицька, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Як змінювалася явка на місцевих виборах за період незалежності України – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як мери великих міст виконували обіцянки протягом 2015-2020 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: