Вибори мерів: коли другий тур вносить корективи

Читать на русском

Щонайменше семеро чинних мерів обласних центрів перемагають на місцевих виборах за даними екзитполів. «Слово і діло» вже дослідило, хто з кандидатів на посади міських голів здобув найвищу підтримку з першого разу, а кому доведеться йти на другий тур. Буває, коли в другому турі перемагає кандидат, який спочатку набрав меншу кількість голосів. Сьогодні пропонуємо подивитись, хто з кандидатів, які мали менші шанси, виграв у другому турі на прикладі виборів 2015 року.

Якщо для перемоги в першому турі треба набрати 50% голосів плюс бодай один додатковий голос, то для другого туру все простіше – треба отримати більше голосів виборців, ніж опонент.

У 2015 році в Україні під час місцевих виборів у п’яти обласних центрах перемогу здобули кандидати, які набрали менше голосів у першому турі, ніж їхні опоненти.

У Дніпрі Олександр Вілкул («Опозиційний блок») вийшов на другий тур із 37,94% голосів містян, а його візаві Борис Філатов (УКРОП) мав 35,77%. У другому турі Філатов набрав 52,32%.

Невеликий розрив був також в івано-франківських кандидатів після першого голосування. Ігор Насалик (БПП «Солідарність») набрав 27,50% голосів виборців, а Руслан Марцінків (ВО «Свобода») – 23,34%. Зрештою, Марцінків переміг, здобувши підтримку 54,83 % тих, хто прийшов на виборчі дільниці.

У Чернігові в другому турі зійшлися Олександр Соколов («Наш край»), який набрав 33,74%, та Владислав Атрошенко (БПП «Солідарність») з 23,34% голосів. Незважаючи на розрив майже у 10%, Атрошенко в другому турі переміг, набравши 51,52%.

Черкаси в першому турі вивели на двобій Сергія Одарича (Партія Вільних демократів) з 23,15% та Анатолія Бондаренка (ВО «Батьківщина»), якого підтримали лише 11,96% чернігівців. Однак в другому турі виграв Бондаренко, набравши 49,08% голосів. У Миколаєві теж була напружена ситуація, адже у другий тур вийшли Ігор Дятлов («Опозиційний блок»), у якого була потужна підтримка в 36,38% та Олександр Сєнкевич («Самопоміч») з результатом у 21,05% голосів. Незважаючи на великий розрив підтримки у першому турі, переміг Сєнкевич, здобувши 54,90% голосів.

Раніше «Слово і діло» розбиралось, як змінювалася явка на місцевих виборах за період незалежності України.

Також ми дослідили, які політсили набирають найбільшу кількість голосів до міських рад.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: