Три місяці «режиму тиші»: чи є прогрес у врегулюванні конфлікту

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Понад три місяці тому на лінії розмежування був встановлений режим «тиші». За цей час кількість обстрілів знизилася. У коментарі «Слово і діло» Олександр Мусієнко зазначив, що режим «тиші», попри порушення має політичне значення і повинен бути продовжений.

«Я думаю, що певний прогрес ми можемо відзначити тому, що кількість обстрілів, інтенсивність вогню очевидно зменшилась. Це підтверджує статистика. Бували дні, коли на лінії розмежування було дійсно тихо. Інше питання, що не можна сказати, що режим тиші дотримувався на 100%. Якби там не було, по позиціям українських військових стріляли і, на жаль, з українського боку є людські втрати. Більш того, фіксувався рух колони зі зброєю, яка йшла по окупованій територій», – сказав Мусієнко.

Політолог додав, що на режимі «тиші» необхідно наполягати і під час майбутніх переговорів.

Режим тиші: чого очікувати у зоні бойових дійРежим тиші, хоч і знижує інтенсивність бойових дій, використовується Росією для шантажу української влади, вважає експерт.

«В цілому, інтенсивність вогню зменшилась в рази, і на продовженні перемир’я треба наполягати в подальшому. Тому, що це перший крок у Мінських домовленостях, і без нього просуватися далі неможливо», – сказав експерт.

Експерт зауважив, що це дає змогу українській владі вести перемовини на політичному рівні. «У будь-якому випадку, президент тримається за це, щоб вести якісь перемовини. Це використовується ще політично, і не треба про це забувати. Крім режиму тиші зараз нічого іншого відбуватися не може, тому робиться акцент на цьому», – пояснив він.

Нагадаємо, ТКГ погодила чотири нові ділянки розведення сил на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: