Кримінальне провадження щодо голови КСУ: чи має розслідування перспективу

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Держбюро розслідувань відкрило кримінальне провадження стосовно голови КСУ Олександра Тупицького через самовільне зайняття земельної ділянки в Криму, а також за фактом державної зради. У коментарі «Слово і діло» доктор юридичних наук Микола Хавронюк відзначив, що перспективи притягнення судді Конституційного суду до відповідальності існують, однак процедура має бути дотримана.

«Для того, щоб оцінювати перспективи відповідальності – треба знати, які докази має досудове розслідування. Поки що нічого такого не чутно, але ми можемо не знати про матеріали негласних слідчих дій, або що іще їм відомо», — сказав Хавронюк.

Хавронюк додав, що підставою для притягнення до відповідальності судді КС може бути низка ухвалених ним рішень всупереч національним інтересам.

«Рішення судді може бути підставою для притягнення його до відповідальності, якщо проглядається ціла низка послідовних рішень, спрямованих на знищення української державності. В такому разі, це може бути оцінене як державна зрада. Але для остаточного вердикту суду потрібні дуже серйозні докази», — сказав юрист.

Юрист наголосив, що процесуально мають бути дотримані всі процедури.

«В таких випадках підслідність, відповідно до кримінально-процесуального кодексу визначена за ДБР. Щодо допитів – є принцип рівності всіх перед законом. Якщо суддю викликають – він має прийти. Ніде не написано, що судді не повинні приходити на допит. Перспектива такого розслідування існує. Єдине, справді, до судді конституційного суду не можна застосувати якісь примусові заходи, затримання, але ходити він повинен», — додав Хавронюк.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли, що голова КСУ Олександр Тупицький не задекларував у Криму ділянку, куплену в 2018 році за російським законодавством.

29 жовтня стало відомо, що голову КСУ викликають на допит до ДБР.

На брифінгу в п'ятницю, 30 жовтня, Тупицький заявив, що не задекларував ділянку тому, що не знає, як це зробити у зв'язку з анексією Криму.

Також повідомлялося, що Офіс генпрокурора порушив справу щодо суддів КСУ. Причиною стало скандальне рішення про недостовірне декларування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: