Рішення КСУ щодо декларування: які важелі впливу є у Заходу на Україну

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

Конституційний суд 27 жовтня визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. В офісі віцепрем’єра з європейської інтеграції Ольги Стефанишиної запевнили, що це не поставить під загрозу безвізовий режим із ЄС. Однак, у коментарі «Слово і діло» політичний експерт Петро Охотін відзначив, що Євросоюз може застосувати персональні важелі впливу на ініціаторів скасування електронного декларування.

«Рішення Конституційного суду все ж є серйозним ударом і це може вплинути на нашу взаємодію із західними партнерами. Нові шляхи, які були знайдені, — рішення Кабінету міністрів, може цю ситуацію пом’якшити, але не розв'язати. Бо реакція, з одного боку —негативна, але з іншого, рішення Конституційного суду остаточне», — сказав Охотін.

Охотін вважає, що рішення ЄС не матиме прямих наслідків, але європейські партнери зроблять Україні серйозне попередження.

Система електронного декларування продовжить працювати – ЗеленськийВ Україні система електронного декларування буде працювати, незважаючи на рішення Конституційного суду.

«Те, що ми зараз чуємо з боку представників ЄС – це, радше, попередження, бо рішення на європейському рівні ухвалюються комплексно. Водночас, в європейських структурах є механізми впливу на конкретних осіб, надто, в таких питаннях, як боротьба з корупцією», — відзначив Охотін.

Політолог наголосив, що на Заході ситуацію можуть розцінити, як спробу зійти зі шляху боротьби з корупцією.

«Я думаю, що такі механізми впливу з боку ЄС на народних депутатів, які це ініціювали, цілком можливі. Вони мають зараз всі шанси наразитися на таку реакцію, як з боку ЄС, так і США», — додав експерт.

Нагадаємо, президент своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо відновлення довіри до конституційного судочинства.

Ми писали, що очільника Конституційного суду України Олександра Тупицького викликають на допит в Державне бюро розслідувань.

Також Зеленський подав до Верховної ради законопроєкт, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: