Двоє суддів КСУ виступили проти рішення про «недостовірне декларування»

Читать на русском
Суддя Сергій Головатий проголосував проти, оскільки курс на євроінтеграцію України закріплений в Конституції.
24 канал

В КСУ схвалили рішення про скасування деяких антикорупційних норм щодо декларування не одноголосно - проти проголосували судді Сергій Головатий і Василь Лемак.

Про це йдеться в повідомленні на сайті КСУ.

Відзначимо, скандальне рішення виносила Велика палата Конституційного суду в складі 15 суддів.

Однак суддя Сергій Головатий проголосував проти, оскільки курс на євроінтеграцію України закріплений в Конституції, а, згідно з міжнародними зобов'язаннями, боротьба з корупцією в Україні є одним з головних принципів. Він також посилається на рішення Європейського суду з прав людини, який прийшов до висновку, що декларування активів публічних осіб переслідує легітимну мету, потрібну демократичному суспільству.

Скандальне рішення КСУ: як відреагує Захід на скасування електронного декларуванняЕксперти зазначають, що Україна відійшла від зобов’язань перед ЄС боротися з корупцією. Києву про це скажуть, проте наскільки будуть критичними наслідки — прогнозувати зарано.

Головатий також зазначив, що теза про те, що Нацагентство з питань запобігання корупції нібито контролює судову гілку влади, не має юридичних підстав. Що стосується скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування, він підкреслив, що стаття 366-1 Кримінального кодексу передбачала покарання за декларування завідомо недостовірних даних або навмисне ​​неподання декларації.

Суддя Василь Лемак, своєю чергою, не підтримав рішення КСУ, вважаючи, що воно недостатньо обґрунтованим, а частина міжнародних договорів України все-таки є джерелом тлумачення Конституції та її цінностей.

Він також не погодився з оскарженням ідеї криміналізації недостовірного декларування, оскільки світовий досвід свідчить про зворотне. Він додав, що КСУ, ухвалюючи скандальне рішення, не дав парламенту часу для врегулювання питання, аби не допустити законодавчої паузи.

Нагадаємо, судді КСУ 27 ​​жовтня на закритому засіданні визнали неконституційним кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

У НАБУ заявили, що через рішення КСУ доведеться .

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: