Референдум чи агітація: чому опитування Зеленського заплановане саме на день виборів

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що в день голосування на місцевих виборах, які пройдуть 25 жовтня, пройде всенародне опитування. Під час нього українцям поставлять 5 питань. У коментарі «Слово і діло» політолог Олег Саакян відзначив, що президент Зеленський, оголосивши опитування в день місцевих виборів, фактично розпочав відкриту підтримку партії влади на місцевих виборах.

«В мене погана новина для скептиків Володимира Зеленського: скільки би не вважали обрану владу нерозумними чи непрофесійними, тим не менш, ця ситуація показала, що в команді президента є люди, які мислять стратегічно. Виявилося, що підготовка до цієї ініціативи розпочалася ще півроку тому, коли подавалися зміни до закону про ЦВК. Коли виринула вперше пропозиція про проведення опитувань. Тоді всі дивувалися – навіщо це їм, такого ж ніколи не було. От ми і побачили навіщо», - сказав Саакян.

Політолог відзначив, що таким чином влада отримує контроль над інформаційним простором.

Зеленський оголосив перше питання загальнонаціонального опитуванняЧи потрібно запровадити довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах? Відповідь на це питання Глава держави закликав дати 25 жовтня на виборчих дільницях.

«Другий момент – це розвішені банери партії «Слуга народу» зі слоганом «Україна - це ти». Фактично, ці слогани на початку з точки зору політтехнології було складно зрозуміти і сміялися над їх недолугістю і неефективністю. Ось тепер зрозуміла вся технологія і, що це був фінішний етап перед виведенням «важкої артилерії» у вигляді президента. Президент вступив у виборчу кампанію і розпочав агітацію за «слуг» народу. Звісно, юридично це довести неможливо, бо він не закликав ні за кого голосувати, але декілька разів він фактично повторив слоган, і очевидно, з якою метою», - пояснив експерт.

Саакян додав, що завдяки цій технології мобілізувати виборця партії «Слуга народу» вдасться безпосередньо із Офісу президента.

Крім того, це дозволить повернути виборців партії влади, які частково розчарувалися, але залишаються потенційно лояльними.

«Таким чином, зараз виграли порядок денний. Ця кампанія була дуже прісною, хоча і конфліктною. На цьому тлі такі дії Зеленського підірвали інформаційний простір. Більше того, озвучення цих питань упродовж тижня створює можливість нав’язувати порядок денний, на який реагує і опозиція, і експерти, і медіа, й інші гравці, пояснюючи все це та розповідаючи, навіщо це робилося. Таким чином, Банкова буде контролювати інформаційний простір довкола виборів», - сказав Саакян.

Експерт підсумував, що така ситуація створить і ризики для команди президента: цьому сприятиме епідемічна ситуація в країні.

«Разом з тим, що довкола проведення місцевих виборів і так ведуться дискусії, проведення опитування додає цих ризиків і створює додаткові загрози, які й без того є цього року високими. Це опитування, якщо і не призведе саме по собі до збільшення рівня захворюваності, то сплеск, який очікується, зможуть у будь-якому разі пов’язати із ініціативою Зеленського», - підсумував Саакян.

Раніше Зеленський анонсував перше питання, яке винесуть на всенародний референдум під час виборів 25 жовтня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: