Закон про референдум може бути ухвалений до кінця року – Качура

Читать на русском
Проєкт закону про народовладдя через всеукраїнський референдум ВР може ухвалити в другому читанні до кінця 2020 року.
фото 112.ua

Проєкт закону про народовладдя через всеукраїнський референдум Верховна рада може ухвалити у другому читанні до кінця 2020 року.

Про це заявив народний депутат від «Слуги народу» і заступник голови парламентського комітету з питань місцевого самоврядування та організації державної влади Олександр Качура в інтерв'ю «Радіо Свобода».

Законопроект про народовладдя від Зеленського: у чому особливістьЩо таке скасувальний референдум, скільки питань можна виносити на один плебісцит та як громадські організації зможуть спостерігати за підрахунком голосів.

За його словами, «закон про референдум буде однозначно проголосований і це може статися вже до кінця 2020 року».

«Зараз Венеціанська комісія висловила свої зауваження, ми вносимо необхідні зміни між першим і другим читанням, і на друге читання виносимо в зал. І, я думаю, що з наступного року народ України вже матиме прямий інструмент народовладдя через референдум», - повідомив Качура.

На його думку, Верховна рада 9-го скликання декілька затягла з ухваленням цього законопроекту, однак це пов'язано з тим, що текст документу ретельно опрацьовували.

«Це такий документ, яких за якістю, мабуть, ще не знав парламент. Не хочу нікого хвалити, але дійсно ми кожну статтю проходили, кожне слово і це сотні годин витрачених робочою групою», - зазначив нардеп.

Качура нагадав, що однією з норм законопроекту є така, що надасть право українцям за результатами референдуму скасовувати закони.

«Тобто, якщо закон, наприклад, про ринок землі, не влаштовує український народ, то можна буде це питання винести на референдум і скасувати його. І для цього не потрібно будь-яких додаткових рішень парламенту і будь-яких посадових осіб», - розповів Качура.

Нагадаємо, законопроект президента Володимира Зеленського про народовладдя через всеукраїнський референдум Рада ухвалила у першому читанні 18 червня цього року.

Експерт пояснив, чи зможе влада маніпулювати громадською думкою за допомогою цього закону.

«Слово і діло» пропонує згадати, як на темі народовладдя піарилися інші політики.

Мыльные пузыри обещаний нардепов о законодательном процессеСлово і діло

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: