У Зеленського розповіли, які теми порушать на саміті Україна-ЄС

Читать на русском
На саміті Україна-ЄС 6 жовтня в Брюсселі обговорять пріоритетні питання відносин України та Євросоюзу.
president.gov.ua

На саміті Україна-ЄС, який пройде 6 жовтня в Брюсселі, обговорять пріоритетні питання відносин України та Євросоюзу.

Про це повідомили в пресслужбі Офісу президента в п'ятницю, 2 жовтня.

Саміт Україна-ЄС: які питання повинен озвучити КиївУкраїна повинна керуватися національними інтересами у відносинах з ЄС, оскільки Брюссель переживає не найкращі часи, і українське питання залишається осторонь, вважає експерт.

В ОПУ нагадали, що в Брюсселі 6 жовтня відбудеться двадцять другого Саміт Україна-ЄС. Делегацію України очолить президент Володимир Зеленський, делегацію ЄС - президент Європейської ради Шарль Мішель і президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен.

«Лідери обговорять пріоритетні питання відносин України та Євросоюзу, зокрема подальші кроки з імплементації Угоди про асоціацію, поглиблення секторальної інтеграції між Україною та ЄС, співпрацю в контексті подолання наслідків пандемії COVID-19 та подальшу підтримку з боку ЄС процесу реформ в Україні. Окрема увага буде приділена безпековій ситуації на тимчасово окупованих Росією територіях Донбасу, а також обговоренню шляхів посилення координації зусиль України та ЄС з метою деокупації Криму та захисту прав кримчан», - йдеться в повідомленні.

У Зеленського також розповіли, що на полях саміту планується підписання низки фінансових угод між Україною і ЄС (зокрема, підтримки сходу України, громадянського суспільства і пом'якшення наслідків кліматичних змін).

Також планується підписання угод з Європейським інвестбанком. Документ залучить кошти на енергоефективність громадських будівель і модернізацію і цифровизацию «Укрпошти», додали в ОПУ.

Відзначимо, в ОПУ не проанонсували, що на саміті в Брюсселі буде підписаний договір про «відкрите небо» з ЄС. Як відомо, переговори щодо цієї угоди завершилися ще в 2013 році, але фінальну крапку не можуть поставити до сих пір.

При цьому міністр інфраструктури Владислав Криклій в інтерв'ю «Слово і діло» заявляв, що Україна буде наполягати на підписанні договору на саміті з ЄС в цьому році.

«Ми вже кілька разів з Єврокомісією спілкувалися, як їх підштовхнути, щоб на саміті підписати. Принаймні ми готові. Тут більше питання до них», - сказав Криклій, відповідаючи на запитання щодо термінів підписання договору.

Нагадаємо, саміт Україна-ЄС перенесли на тиждень через підозру коронавірусу у одного з його учасників.

«Слово і діло» вирішило проаналізувати, чи покращаться економічні умови асоціації після саміту Україна-ЄС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: