Саміт Україна-ЄС: історія результатів зустрічей

Читать на русском

У Києві 8 липня відбувся черговий саміт Україна-Європейський союз. Зустрічі проводяться з 1998 року, щоб «звірити годинники»: обговорити позиції з актуальних міжнародних проблем, підбити проміжні підсумки співробітництва та визначити його пріоритети на найближче майбутнє. Для президента України Володимира Зеленського це був дебютний саміт, «Слово і Діло» проаналізувало його підсумки, а також чим закінчувалися попередні зустрічі.

У підсумковій заяві йдеться про те, що Європейський союз підтвердив прихильність зміцненню політичної асоціації та економічної інтеграції з Україною і, як зазвичай, визнав європейські прагнення нашої держави.

Крім того, європейські партнери визнали прогрес України в деяких реформах, але вважають, що важливо прискорити зусилля, зокрема в боротьбі з корупцією, завершенні реформи ринку газу та електроенергії.

ЄС готовий надати Україні другий транш у розмірі 500 млн євро, якщо Україна підтримуватиме макроекономічну стабільність, реалізовувати програму Міжнародного валютного фонду та програму макрофінансової допомоги ЄС. І за результатами саміту сторони підписали кілька угод.

Одна з них – про фінансування заходу «U-Lead з Європою: Програма для України щодо розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку – друга фаза». Документ передбачає залучення від ЄС 40 млн євро на фінансування реалізації реформи децентралізації. Також була підписана угода по фінансування заходу «Антикорупційна ініціатива – друга фаза» та «Підтримка громадянського суспільства та культури».

Нинішній саміт мало чим відрізнявся від торішнього. У 2018 році зустріч відбулася в Брюсселі, й тоді Європейський союз також підтримав європейські прагнення України та її реформи. Крім того, сторони закликали Росію звільнити всіх незаконно утримуваних українців і взяти відповідальність та співпрацювати в розслідуванні катастрофи MH17 на Донбасі. До речі, пункт щодо катастрофі літака був прописаний і в підсумковій заяві цього року.

Нагадаємо, Європейський союз готовий розглянути можливість невизнання російських паспортів, які були видані жителям окупованих територій Донбасу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: