Саміт Україна-ЄС: які питання повинен озвучити Київ

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Президент України Володимир Зеленський назвав головну мету країни на саміті Україна-ЄС, який має відбутися 1 жовтня. За словами глави держави, це оновлення частини Угоди про асоціацію з ЄС. У коментарі «Слово і діло» політолог Володимир Золотарьов звернув увагу на те, що Україна повинна керуватися національними інтересами у відносинах з Євросоюзом, оскільки Брюссель переживає не найкращі часи, і українське питання залишається осторонь.

«Є три ключові питання, які Україна повинна тримати на контролі з ЄС. Перше: збереження безвізового режиму за всяку ціну. Друге: вільна торгівля. У другому питанні досить складно, тому що європейська економіка дуже зарегульована, і наша – не менше. І третє питання – це вже наша проблема – впровадження в Україні різних європейських стандартів, які не завжди нам йдуть на користь», – наголосив Золотарьов.

Довгоочікуваний прогрес: що станеться з Мінськими угодами у вересні?У вересні може відбутися саміт лідерів нормандської четвірки. Українська сторона сподівається на суттєвий прогрес в питанні деокупації Донбасу. Які можливі варіанти розвитку подій, дізнавався політолог Олександр Радчук.

При цьому він додав, що в ЄС українське питання залишається осторонь.

«Потрібно вирішити протилежні завдання. З одного боку, зберегти безвіз і домагатися вільної торгівлі, з іншого – не допустити надмірного регулювання, що ЄС постійно намагається зробити. Це регулювання й економіки, і соціальних програм тощо», – наголосив він.

Золотарьов додав, що політика Києва повинна бути обережною щодо ЄС і грунтуватися на власних інтересах, тому що Європейський союз переживає не найбільш стабільні часи.

«Євросоюзу, по суті, Україна не потрібна. І сам ЄС перебуває не в найкращій формі, тому потрібно планувати свої дії», – підсумував політолог.

Як раніше стало відомо, уряд України має намір працювати над впровадженням ще трьох «безвізів» на шляху до Євросоюзу – промислового, продовольчого та авіаційного.

Також нагадаємо, Кабмін виконав низку умов Євросоюзу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: