Зміна законодавства, вибори на Донбасі, е-голосування: що обіцяють політики щодо виборів

Читать на русском
Українські політики обіцяють змінити виборче законодавство і забезпечити проведення виборів на Донбасі.
Слово і діло

В Україні через місяць – 25 жовтня – відбудуться місцеві вибори і це зараз топ-тема в політичному та суспільному житті країни. Найчастіше зараз в контексті виборів обговорюють чи безпечно їх проводити під час пандемії коронавірусу, який результат буде у «Слуги народу» і що робити з волевиявленням на Донбасі. «Слово і діло» пропонує подивитися, які обіцянки, пов'язані з виборами, дають українські політики.

Виборче законодавство

Довгий час в обіцянках політиків фігурував новий Виборчий кодекс. Нагадаємо, що його ухвалив ще парламент VIII скликання, але президент Володимир Зеленський ветував закон. В кінці минулого року нова Верховна рада схвалила кодекс вже з пропозиціями президента.

Новий Виборчий кодекс передбачає скасування мажоритарної системи (тепер народних депутатів обиратимуть лише за пропорційною системою), необхідність дотримуватися гендерного балансу (в кожній п'ятірці кандидатів має бути не менше двох осіб однієї статі), прохідний бар'єр на рівні 5%, вибори депутатів обласних і міських рад будуть проходити за системою пропорційного представництва за відкритими списками.

Зеленський обіцяв у передвиборній програмі, що вибори в парламент і місцеві ради будуть проходити за відкритими списками. Обидва зобов'язання він виконав.

Олександр КорнієнкоНародний депутат України
Корнієнко пообіцяв внести технічні поправки до виборчого кодексуСказано 11 березня 2020 р.Статус обіцянки: Виконано

Політичні партії також добре впоралися з обіцянками по Виборчому кодексу. «Слуга народу» виконала обіцянку ввести вибори за пропорційною системою з відкритими списками, «Опозиційна платформа» – забезпечити перехід від змішаної виборчої системи до пропорційної з відкритими списками, «Голос» – ввести систему виборів за відкритими списками.

Не виконали обіцянку підтримати новий Виборчий кодекс Дмитро Шпенов і Сергій Лабазюк – вони не голосували. З «Голосу» обіцянку ввести відкриті списки провалили Інна Совсун і Володимир Цабаль, з ОПЗЖ – Антоніна Славицька, Ілля Ківа, Тетяна Плачкова, Ренат Кузьмін, Олександр Пузанов та деякі інші.

Мажоритарку скасували, але глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія обіцяв ввести депутатські тури по округах: «Навіть якщо зараз у Виборчому кодексі немає мажоритарки вже, я вважаю, що ми обов'язково зробимо ці тури по округах для того, щоб продовжити спілкуватися з виборцями, які обрали нашу партію».

Місцеві вибори-2020

Місцеві вибори в Україні пройдуть зовсім скоро, 25 жовтня. Президент Володимир Зеленський обіцяв не допустити застосування схем в ході них. «У окремих політичних партій активізувався вірус, який сидить у них останні 28 років. Цей вірус називається «хитрозробленість». Розуміючи свої мізерні шанси на місцевих виборах, деякі партії намагаються змінити законодавство і встановити надумані бар'єри для регіональних партій. Таким чином старі політики хочуть незважаючи на політичну волю жителів області «пролізти» у місцеві органи влади. Фактично – позбавити невеликі партії і безпартійних громадян можливості змінювати свій регіон на краще. Я цього не допущу. Ніяких «двох третин», «п'яти відсотків» або інших «схем» не буде», – запевнив президент в травні. Перевірити як він виконав свою обіцянку зможемо після виборів.

Також Зеленський обіцяв, що всі кандидати від партії «Слуга народу» перед місцевими виборами будуть проходити «кілька рівнів перевірок». «У нас є один принцип – ми не можемо простежити за всією країною, але у нас є такий принцип, що всі кандидати будуть проходити безпекові речі. І від Служби безпеки ми будемо просити допомоги, і від наших правоохоронних органів, щоб потім не було сюрпризів», – зазначив глава держави. «Слово і діло» зараз чекає відповідь на запит, чи були такі перевірки.

Іншу обіцянку стосовно прийдешніх місцевих виборів президент провалив – провести праймеріз перед виборами мера Києва за участю «слуг народу» і незалежних кандидатів. Праймеріз дійсно були, в них взяли участь Ірина Верещук (вона в підсумку їх виграла), Олександр Качура, Олександр Дубінський, Микола Тищенко та Дмитро Гурін. Але всі вони члени фракції «Слуги народу», незалежних кандидатів не було. Керівник Офісу президента Андрій Єрмак просто обіцяв праймеріз перед виборами столичного мера, його зобов'язання виконано.

Нардеп Олександр Корнієнко обіцяв, що «Слуг народу» висуватиме кандидатів у мери у всіх містах. 31 серпня партія провела з'їзд, на якому були представлені кандидати на посади мерів обласних центрів. Що стосується інших міст, то поки інформації не було, почекаємо.

Кіра Рудик обіцяла, що «Голос» піде на місцеві вибори самостійно. Поки партія формує виборчі списки сама, але до кінця передвиборної гонки ще є час.

Вибори на Донбасі

Президент Володимир Зеленський запевнив, що вибори на окупованій частині Донбасу не проводитимуть у присутності військових. «Вибори повинні проходити відповідно до нашого законодавства. Якщо там хтось буде знаходиться, то виборів не буде. Ми з вами ні коли не підемо на те, щоб проводити вибори, якщо там є військові», – сказав глава держави. Прийдешні місцеві вибори на непідконтрольних територіях проходити не будуть.

У той же час президент обіцяв забезпечити проведення виборів на тимчасово окупованих територіях Донбасу, але, очевидно, після деокупації: «Великий результат – повернемо наші території, вивід буде військ незаконних збройних формувань, обов'язково будемо контролювати наш кордон з РФ і обов'язково там пройдуть вибори».

Олександр КачураНародний депутат України
Качура пообіцяв внести зміни до бюджету щодо фінансування місцевих виборівСказано 9 червня 2020 р.Статус обіцянки: Виконано

Аналогічні обіцянки давав віцепрем'єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Рєзніков. Він говорив, що вибори на Донбасі пройдуть після відновлення контролю над кордоном і без присутності іноземних військових. Але запевнив, що під контролем української влади вони відбудуться.

Народний депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко заявив, що його фракція не допустить проведення місцевих виборів на Донбасі, мається на увазі, на окупованих територіях.

«Опозиційна платформа – За життя» в передвиборній програмі обіцяла ухвалити закон про амністію, про вибори і про вільну економічну зону на Донбасі.

Електронне голосування

Зеленський обіцяв, що українці зможуть голосувати за допомогою смартфона, принаймні на виборах одного з органів влади. «Наша мета зробити так, щоб всі відносини з державою людина можу здійснювати за допомогою звичайного смартфона і інтернету. Зокрема, голосувати – і це наша мрія, і ми це зробимо – на президентських, парламентських або місцевих виборах. Це виклик. Амбіційний, але досяжний», – сказав президент в лютому. На цих виборах в жовтні ще точно українцям доведеться йти на виборчі дільниці. Можливо, на наступних парламентських (якщо вони не будуть достроковими) зможемо голосувати онлайн.

Ввести електронне голосування обіцяла в програмі партія «Голос». Домогтися введення електронного голосування на виборах через інтернет і смартфон обіцяли мажоритарники від «Слуги народу».

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, в чому буде відмінність місцевих виборів в селі і в місті, а також як будуть виглядати нові бюлетені.

Крім того, ми розібралися, як захистити свої виборчі права.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: