Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський запевнив, що всі кандидати від партії «Слуга народу» перед місцевими виборами будуть проходити «декілька рівнів перевірок»

16 липня 2020 року президент України Володимир Зеленський запевнив, що всі кандидати від партії «Слуга народу» перед місцевими виборами будуть проходити «декілька рівнів перевірок»: «У нас є один принцип – ми не можемо, дійсно прослідкувати за всією країною, але в нас є такий принцип, що всі кандидатури будуть проходити безпекові речі. І від Служби безпеки ми будемо просити допомогу, і від інших правоохоронних органів, щоб потім не було сюрпризів. Тому й робляться, чесно кажучи, багато в нас офісів для того, щоб дивитися. У нас декілька рівнів буде перевірок людей. Є там районні офіси, міські, обласні, центральний офіс. Тому будемо вичищати».
Виконано
Сказано 16 липня 2020 р.

Джерело

  • https://youtu.be/LGsIxkG3j50?t=456
  • https://youtu.be/LGsIxkG3j50?t=456
  • Лист Нацполіції від 21 жовтня 2020 року
  • Лист СБУ
  • Лист голови політичної партії «Слуга народу» Корінєнка О.
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0156-16#n14
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1700-18#Text
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#Text

Результат

15 жовтня 2020 року, незадовго до місцевих виборів, редакція зверталась до СБУ та Нацполіції із запитанням: «Чи проводить (проводила) Служба безпеки України/Національна поліція заходи з перевірки кандидатів від партії «Слуга народу» на посади, які заповнюватимуться на місцевих виборах 2020 року? Якщо так, то щодо яких посад? Чи зверталися представники партії «Слуга народу», зокрема представники виборчого штабу, регіональних офісів, з пропозиціями таких перевірок? Чи ініціював Президент України, або Офіс Президента таку перевірку?». У листах правоохоронних органів не було повідомлено про здійснення таких перевірок, або ж про відповідні звернення.

Як поінформувала СБУ, і як вказано в законі «Про запобігання корупції», спеціальна перевірка не проводиться (!), зокрема, щодо кандидатів у депутати місцевих рад та на посади сільських, селищних, міських голів, старост. Нацполіцією запитувані перевірки не проводилися.

Також редакція запитувала в «СН» про те, чи зверталися представники партії, зокрема представники виборчого штабу, регіональних офісів, до правоохоронних органів з ініціативою перевірок кандидатів від партії на посади, які заповнювалися на місцевих виборах 2020 року.

З листа голови політпартії «СН» Олександра Корнієнка від 21 січня 2021 року стало відомо, що перевірка претендентів та кандидатів на місцеві вибори передбачала багаторівневу перевірку і здійснювалась відповідними внутрішніми структурами партії. Окрім формальних критеріїв, таких як: відсутність судимості, заборгованості зі сплати аліментів тощо, керувались такими критеріями як: репутація, рівень електоральної довіри, наявність успішних кейсів або особистих досягнень, досвід у партійній розбудові та діяльності, взаємозв'язок претендента з виборчим округом та програми дій кандидата.

Щодо «формальних критеріїв» перевірки, як вказано в листі: відсутність судимості, заборгованості зі сплати аліментів, то тут варто зазначити, що довідки видають сервісні центри МВС та орган державної виконавчої служби відповідно.

Перевірка претендентів та кандидатів на місцеві вибори передбачала багаторівневу перевірку і здійснювалась відповідними внутрішніми структурами партії, допомагали в перевірці і структурні підрозділи МВС та Мін'юсту, тому обіцянці присвоєно статус «виконано».