Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв не допустити застосування «схем» на місцевих виборах 2020 року щодо встановлення бар'єрів для регіональних партій та безпартійних громадян

6 травня 2020 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв не допустити застосування «схем» на місцевих виборах 2020 року щодо встановлення бар'єрів для регіональних партій та безпартійних громадян – через зміни до законодавства.
Архів
Сказано 6 травня 2020 р.

Джерело

  • https://www.president.gov.ua/news/koronavirus-viplati-likaryam-i-miscevi-vibori-zvernennya-pre-61041
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/396-20#Text
  • https://www.rada.gov.ua/news/Novyny/196055.html
  • https://zn.ua/ukr/POLITICS/parlamentski-partiyi-gotuyut-zhorstku-partizaciyu-miscevih-viboriv-dzherelo-345075_.html
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/396-20#Text
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/396-IX#Text
  • https://www.oporaua.org/statement/vybory/mistsevi-vybory/20163-zaiava-opori-shchodo-rozgliadu-parlamentom-zmin-do-viborchogo-zakonodavstva
  • https://www.oporaua.org/statement/vybory/mistsevi-vybory/mistsevi_2020/20178-zaiava-opori-shchodo-priiniatikh-zmin-do-viborchogo-zakonodavstva
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/396-20#Text
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/396-20#Text

Результат

З контексту промови президента можна зрозуміти, що мова йде про схеми, які змінюють бар'єрність для регіональних партій: «Таким чином старі політики хочуть попри політичну волю мешканців області «пролізти» в місцеві органи влади. Фактично – позбавити (!!!) невеликі партії та безпартійних громадян можливості змінювати свій регіон на краще», – розповідає президент про наслідки таких схем. Названі президентом умовні схеми «п’яти відсотків», «двох третин» дійсно не мали місця в змінах до Виборчого Кодексу України, які були внесені у червні, липні та вересні 2020 року.

В підтвердження цього можна навести окремі норми 256 статті четвертої книги кодексу (частини про місцеві вибори): «Право на участь у розподілі депутатських мандатів набувають організації партій, на підтримку територіальних виборчих списків від яких у межах єдиного багатомандатного округу подано 5 і більше відсотків загальної кількості голосів виборців, які підтримали територіальні виборчі списки від усіх організацій партій, у межах єдиного багатомандатного округу», – ця частина, змін не зазнала.

Варто нагадати, що у ЗМІ з'являлася інформація про схему «п’яти відсотків», вона полягала у наступному: якщо партія на національному рівні набирає менше 5%, а на місцевому, наприклад 51%, то партія не бере участі у розподілі мандатів. Такий варіант трактування схеми найоптимальніше підходить до контексту промови президента. Станом на кінець жовтня такі норми відсутні у кодексі.

Але президент, в цій же промові від 6 травня, також заявляв, що не буде й «інших схем». Та застерігав про загрозу від схем «старих політиків» в сторону «можливості безпартійних громадян змінювати свій регіон на краще». 16 липня 2020 року Рада внесла низку змін до Виборчого Кодексу України (22 липня, за 3 місяці до виборів (!) президент підписав), які, зокрема, передбачають: дев'ятикратне зниження порогу виборчої системи – Рада вирішила, що у громадах, які мають понад (!) 10 тисяч виборців, вибори тепер будуть відбуватися за пропорційною системою (у попередній редакції ця система застосовувалась у містах з чисельністю виборців 90 тисяч і більше), – див. джерело № 9.

В профільній ГО, посилаючись на міжнародні стандарти стабільності виборчого законодавства, дають таку оцінку змінам: «Дев'ятикратне зниження порогу виборчої системи за чотири місяці до дня голосування обмежує (!) реалізацію пасивного виборчого права громадян України, які планували самовисуватися», – див. джерела №№ 7, 8.

Водночас норми статті 216 кодексу передбачають, що: «Право висування кандидатів у депутати сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до (!) 10 тисяч) реалізується виборцями через організації партій або шляхом самовисування у порядку, визначеному цим Кодексом».

__________________________________________________________________________________

Але експерти аналітичного порталу не змогли знайти логічного та істинного пояснення принципів схем про які розповідав президент, у зв'язку з чим стало неможливим об'єктивно верифікувати заяву, тому публікацію було перенесено до розділу «архів».