Урядові перестановки: кого із міністрів можуть відправити у відставку

Читать на русском
Олександр Солонтайексперт з політики

Перший заступник голови Верховної ради Руслан Стефанчук розповів, що міністр економіки Ігор Петрашко і голова Мінфіну Сергій Марченко найближчим часом можуть бути відправлені у відставку. У коментарі «Слово і діло» експерт з політики Олександр Солонтай відзначив, що кадрові зміни можуть відбутися або до кінця року, або під місцеві вибори із тією метою, щоб підтримати рейтинг президента.

«До кінця року відставки Кабміну – не буде, але щонайменше кількох міністрів змінять. Якщо не будуть чіпати більшу частину уряду, то за політичною логікою декого все ж таки відправлять у відставку. В принципі, покинуть Кабінет міністрів або найслабші, або найнепокірніші», - сказав Солонтай.

Експерт додав, що за іншим сценарієм, відставки у Кабміні можуть відбутися і раніше – перед місцевими виборами.

Кадрові ротації та відставки: які зміни очікуються у роботі Кабміну восени-2020Останні півроку Кабмін працює у постійному антикризовому режимі. Втім, Верховна рада не надто сприяє законодавчим ініціативам уряду. Чи налагодиться співпраця восени та коли чекати кадрових ротацій – прогнозував політолог Олександр Радчук.

«Тоді полетять інші голови: перестановки будуть пов’язані із підтримкою національного рейтингу Зеленського і збереження позитивного ставлення до президента від тих людей, у яких є запит на кадрові зміни, хто вважає, що президент має їх перетрушувати. За таких обставин, кадрові перестановки будуть проводитися, щоб підтримувати президентський імідж», - пояснив Солонтай.

Експерт додав, що у відставку підуть ті міністри, які з точки зору Офісу президента не приносять команді користі. «Не так важливі прізвища, не так важливі імена, як важливо, щоб процес відбувався сам по собі», - додав він.

Нагадаємо, Ігоря Петрашко призначили на посаду міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства 17 березня. Сергій Марченко займає посаду міністра фінансів з 30 березня.

Раніше віцеспікер Верховної ради України Руслан Стефанчук заявив, що передвиборна програма президента за перший рік при владі виконана вже на 20%.

Також «Слово і діло» запустило новий проєкт Politkarma для відстеження виконання програм президентів, політичних партій, урядів і мерів. Уже можна перевірити, на скільки відсотків той чи інший політик (партія, уряд) виконали свою програму, і дізнатися подробиці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: