Місцеві вибори: чи матиме партія влади підтримку виборців

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Місцеві вибори відбудуться 25 жовтня 2020 року. Цьогорічні вибори передбачають голосування за відкритими списками. Експерти пророкують партії влади низькі результати через падіння рейтингу. У коментарі «Слово і діло» політолог Петро Олещук відзначив, що якщо кандидати в мери від «Слуги народу» не пройдуть, депутатські фракції в більшості регіонах сформує партія влади.

«Зрозуміло, що всі порівнюють із результатами на парламентських і президентських виборах, де перемога була безумовною. Але, знову ж таки, що означає перемога на місцевих виборах? Міські голови у великих містах користуються значною підтримкою, бо змогли, опираючись на проведену децентралізацію, розгорнути бурхливу діяльність за багатьма напрямами. Чинний київський міський голова зі своїми проєктами – приклад. Але ми повинні розуміти, що, незважаючи ні на що, «Слуга народу» залишається лідером і це по-різному буде відображатися на результатах. І я переконаний, що в більшості місцевих рад будуть фракції «Слуги народу», – сказав Олещук.

Місцеві вибори та COVID-19: чи відбудеться голосування в «червоних» зонахВлада повинна розробити спеціальні рекомендації для проведення виборів у зонах із посиленими карантинними обмеженням, однак це позначиться на рейтингу партії влади.

Він додав, що навіть якщо партія «Слуга народу» не матиме своїх голів ОТГ та мерів, депутатські більшості в місцевих радах формуватиме партія влади.

«Вони, ймовірно, будуть брати участь у формуванні більшості в місцевих радах і тут треба розуміти, що будь-який міський голова без підтримки в місцевій раді фактично не зможе ефективно працювати, тому доведеться домовлятися», – підсумував політолог Петро Олещук.

Нагадаємо, «Слово і діло» розбиралось, як ми голосуватимемо на місцевих виборах, які будуть бюлетені та скільки їх видаватимуть і кому.

Також ми проаналізували, які псевдо-обіцянки дають кандидати в мер.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: