Посилення карантину: які ризики бізнес може передбачити

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

В Україні збільшується кількість шпиталізованих із коронавірусом, і влада не виключає повернення до жорсткого карантину. Економічний експерт Андрій Блінов у коментарі «Слово і діло», заявив, що підприємці та бізнес можуть зменшити негативні наслідки, передбачивши основні ризики, пов’язані із посиленням обмежувальних заходів.

«Безумовно, бізнес повинен планувати такі ризики, пов’язані із посиленням карантину. Такий сценарій можливий, але ми повинні розуміти, наскільки суворими можуть бути обмеження. Якщо ми говоримо про «червону» зону, то це , безумовно, найбільша загроза. Фактично будуть закриватися всі громадські заклади та простори. Але в будь-якому разі, ніхто не наважиться на тотальний карантин ні в Україні, ні в світі. Зараз, коли мова йде про локальні спалахи, то бізнес все одно не зможе компенсувати свої затрати. Єдине, що можна зробити, це продумати інші шляхи надання послуг, як от через інтернет. В принципі, значна частина бізнесу адаптувалась», - сказав Блінов.

Посилення карантину: чи витримає Україна нові обмеженняКарантин чи посилення обмежувальних заходів не вирішить проблему, але погіршить економічну ситуацію в країні, вважає експерт.

Блінов додав, що посилення карантину повинно бути закладено у стратегії роботи підприємців і найбільші зміни необхідно внести у графіку роботи, трудових договорах та способах надання послуг у разі закриття громадського простору.

«Також прийдеться переходити на контрактний вид оплати, тобто змінювати формат домовленості з працівниками. Зрозуміло, сплачувати працівникам за години простою – це будуть витрати», - додав він.

Нагадаємо, за даними МОЗ, в Україні зафіксовано 121 215 випадків коронавірусної хвороби, з них 2557 - летальні.

Раніше головний санлікар Віктор Ляшко розповів, коли в Україні з'явиться перша вакцина від коронавірусу.

Також ми писали про те, що МОЗ планує перевірити лікарні, в яких лікуються хворі на COVID-19.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: