Посилення карантину: чи знизиться явка на виборах за умови сплеску COVID-19

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Верховна рада розглянула проєкт постанови про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році. Нардепи призначили місцеві вибори на 25 жовтня. Водночас, у МОЗ пророкують погіршення епідеміологічної ситуації восени. У коментарі «Слово і діло» політолог Олег Саакян відзначив, що посилення карантину не вплине на явку на місцевих виборах, але ситуація може погіршитися у регіонах, віднесених до «червоної» зони.

«Де-факто, люди вже персонально для себе вийшли з карантину й це ігнорується. У суспільстві це сприймається як набридливе явище, а не мобілізуюче, тому особливого впливу на явку в громадах це не матиме, окрім тих, які опинилися в «червоній» зоні епідеміологічної небезпеки», - сказав Саакян.

Він додав, що загалом, ситуація зміниться в регіонах, де епідеміологічна ситуація виявиться на критичному рівні.

Місцеві вибори-2020: як кандидати в мери виконували обіцянки на попередніх посадахНаближаються місцеві вибори. Ми проаналізували, як кандидати в мери виконували обіцянки на попередніх посадах.

«Явка знизиться, в тих регіонах, де буде чітке усвідомлення персональної небезпеки у людей. В інших випадках, це стане виправданням для людей, які не ходили на вибори і до цього. Тепер в них з’явилася причина. Тому, в рамках України невелике просідання явки буде, але великого впливу не матиме. Від всіх виборців, які можуть прийти проголосувати, явка може впасти не більш, як на 10%», - пояснив експерт.

Саакян додав, що на цьогорічних місцевих виборах явка загалом очікується вищою, ніж зазвичай, оскільки відповідно до нового виборчого законодавства, змінився політичний процес і протистояння. «Політичні сили будуть мобілізовувати свого виборця», - відмітив він.

Нагадаємо, місцеві вибори в Україні призначено на 25 жовтня.

Вони відбудуться навіть попри пандемію коронавірусу.

Разом з тим, Кабмін збільшив показник захворюваності для країн, які визначаються як держави з поширенням COVID-19. Його збільшили до 55 випадків на 100 тисяч населення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: