Зона ризику: чи може місцева влада скасувати посилення карантину

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Влада Львова вирішила не закривати більшість установ у зв'язку з віднесенням міста до «помаранчевої» карантинної зони. Подібні заяви звучали і з боку місцевої влади Тернопільщини. Політичний аналітик Дмитро Купира в коментарі «Слово і діло» зазначив, що контроль за посиленням карантину належить службам центрального підпорядкування, тому заяви місцевих політиків можна розцінювати лише як політичні.

«Місцева рада однозначно представляє громаду. Вона має представницькі повноваження. Питання в тому, чи мають вони право порушувати постанови Кабінету міністрів. Повноваження такого в них немає. Чи притягнуть до відповідальності когось із цих громад, де відмовляються посилювати карантин? Скажімо так: політиків не покарають, тому що в постанові йдеться, що такий-то заклад не має права працювати, і перевіряють це все служби, які мають центральне підпорядкування, а не місцеве. Тому ці всі політичні заяви можуть вилитися в те, що міський голова того чи іншого міста говорить одне, а штрафи все одно будуть виписувати. Цим все і закінчиться», – сказав Купира.

Друга хвиля COVID-19: до чого може призвести посилення карантинуПовідомлення про другу хвилю коронавірусу малоймовірні, тому що дані щодо захворюваності в Україні не репрезентативні, вважає експерт.

Аналітик додав, що політичні заяви місцевих посадовців можуть бути пов’язані якоюсь мірою і з місцевими виборами.

«Це означає, що міська влада з місцевими службами не завжди ефективно працювала під час режиму жорстких обмежень, і зараз наслідком є те, що декілька міст перебувають у «червоній» зоні. Попри це, карантину треба дотримуватися, і важливо не допустити поширення епідемії, бо ресурсів на порятунок у нас недостатньо», – зауважив Дмитро Купира.

Раніше посилювати карантин відмовилися Тернопіль та Луцьк.

Зазначимо, станом на 3 серпня різні карантинні зони є тільки у Львівській, Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Вінницькій, Тернопільській, Житомирській та Чернівецькій областях.

Раніше президент Володимир Зеленський зажадав від Кабміну чітко роз'яснити нові умови карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: