Друга хвиля COVID-19: до чого може призвести посилення карантину

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Друга хвиля коронавірусу в Україні може початися в середині осені, заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко. У коментарі «Слово і діло» політолог Руслан Бортник відзначив, що повідомлення про другу хвилю коронавірусу малоймовірні, тому що дані щодо захворюваності в Україні не репрезентативні.

«Повідомлення про наступну хвилю коронавірусу безвідповідальне. Зараз ніхто не знає, як це все розвиватиметься навіть восени цього року. Враховуючи те, що коронавірус – інфекційне захворювання та сезонного типу, ризик того, що розпочнеться хвиля захворювань, дійсно високий. Але робити такі заяви передчасно. Влада повинна шукати нові моделі управління ситуацією в освіті, медицині, транспортній сфері та інше, щоб уникнути такої ситуації», – сказав Бортник.

Україна розраховує на 8 млн доз вакцин від коронавірусу – ЛяшкоПісля створення вакцини від коронавірусної хвороби Україна отримає 8 мільйонів доз. Це передбачено механізмом глобального доступу до вакцин COVAX

На думку експерта, посилення карантинних заходів суспільство не сприйме й це може призвести до акцій протесту.

«Суспільство більше боїться економічних наслідків коронавірусу, ніж його самого. Враховуючи, що цьогоріч ще й вибори, очікувати повного блокування життя із закриттям транспорту не варто. Усе-таки місцева влада шукатиме компромісні варіанти, щоб це не стало причиною їхньої поразки на місцевих виборах», – пояснив політолог.

Він додав, що посилення карантину може також призвести до політичної кризи через те, що влада місцях не погоджується із рішенням щодо карантину.

«Малоймовірно, що нас чекають жорсткі обмеження, які ми пережили в березні чи квітні через стрімке погіршення ситуації. Показники в Україні не є репрезентативними, бо кількість тих, хто захворіли, перебуває в ручному режимі через ту кількість тестувань, яку в нас проводять. За цифрами не можна орієнтуватися. Варті уваги лише два показники: кількість шпиталізованих із коронавірусом і смертність. Оці показники більш достовірні. За цими показниками Україна сьогодні далека від кризи і завантаженість лікарень сьогодні становить 15-20%, це навіть не половина», – зауважив Руслан Бортник.

Нагадаємо, раніше Ляшко закликав українців вакцинуватися від грипу, щоб уникнути інфекцій і одночасного перенесення грипу та коронавірусної хвороби.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: