Вибори в ОРДЛО: чому Україна обговорює ультиматуми Кремля

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Проведення місцевих виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей, які непідконтрольні Україні, можливо лише після ухвалення Верховною радою спеціального закону. Раніше до парламенту звернувся голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук із листом щодо встановлення відповідності постанови про проведення місцевих виборів 25 жовтня Мінським угодам. Зрештою в комітеті визначили, що Україна не може гарантувати безпеку, тому проведення виборів в ОРДЛО є неможливим. На думку політичного експерта, історика Ігоря Петренка, українська делегація повинна була заручитися офіційною позицією Києва, щоб аргументовано пояснювати відмову під час засідань ТКГ.

«Наразі Кравчук висловлює позицію, як керівника української групи ТКГ. Вочевидь, протилежна сторона висловлювала свої побажання й Кравчук направив відповідне звернення», – сказав Петренко.

За його словами, позиція офіційної влади дозволить просувати свої ініціативи та аргументовано пояснювати позицію щодо виборів на окупованих територіях.

Вибори в ОРДЛО: чи досягне Росія своєї мети шантажем у ТКГШантаж Росії щодо блокування Нормандського формату дозволить Україні використовувати таку риторику у своїх інтересах, вважає експерт.

«Він (Кравчук – ред.) показав, що цю позицію проговорив із фахівцями, відповідальними особами та може надати офіційну позицію у відповідь на побажання, які висловлює протилежна сторона у ТКГ», – уточнив експерт.

Петренко додав, що це дасть змогу українській стороні пропонувати наступні кроки.

«Кравчук намагається налагоджувати діалог і мати контакти з протилежною стороною. Він провів консультації і тепер скаже: «Шановні, ми не можемо цього зробити, бо ось наша офіційна позиція, нам потрібні безпечні вибори, тому давайте робити ось так». Вибори – це вимога росіян, вони її артикулювали», – пояснив Ігор Петренко.

Нагадаємо, голова ТКГ Леонід Кравчук повідомив про те, що представник Росії Борис Гризлов та сепаратисти заблокували обмін полоненими, розмінування та розведення сил, допоки Верховна рада не призначить місцеві вибори в ОРДЛО цієї осені.

«Слово і діло» з’ясовувало, чи вдасться Росії досягти своєї мети шантажем.

Місцеві вибори на підконтрольних Україні територіях відбудуться 25 жовтня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: