Вибори в ОРДЛО: як Росія буде тиснути на Україну

Читать на русском
Тарас Жовтенкоексперт з нацбезпеки

Організувати проведення виборів на Донбасі відповідно до української Конституції сьогодні неможливо, але вони «рано чи пізно» повинні там відбутися. Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов. Водночас це питання неодноразово порушується на засіданнях ТКГ та, вірогідно, стане темою для дискусії під час переговорів у Нормандському форматі. У коментарі «Слово і діло» директор Центру досліджень проблем національної безпеки Національного університету «Острозька академія» Тарас Жовтенко підкреслив, що Росія наполягатиме на проведенні виборів в ОРДЛО, зокрема використовуючи інформаційний тиск та проросійських політиків всередині України. Це, ймовірно, вплине на остаточну позицію української сторони під час Нормандських переговорів.

«Росія будет тиснути на внутрішньополітичний аспект, і тут є цікава складова. Річ у тім, що якщо розглядати електоральні вподобання виборців на окупованих територіях, то вони переважно перебувають у спектрі проросійських настроїв. Це передусім ОПЗЖ. Тому проросійські політики виступають за якомога швидше проведення виборів, бо це для них додаткова гарантія залишитися при владі. Й питання в тому, чи зможуть представники ОПЗЖ домовитися із представниками провладної партії «Слуга народу». І результат таких переговорів буде також фактором, що впливатиме на позицію української влади під час переговорів у форматі «нормандської четвірки». Звісно, існує й зовнішня сторона: росіяни будуть тиснути інформаційно», – прокоментував Жовтенко.

Росія щорічно витрачає на Крим та ОРДЛО близько 5 млрд доларів – РезніковРосія виділяє з держбюджету на утримання тимчасово окупованих територій Донбасу й Криму щорічно близько 5 млрд доларів.

На його думку, українське питання залишається для російської влади фактором підтримки внутрішньополітичної ситуації в РФ, тому тривалі перемовини щодо врегулювання та похідних проблем вигідні Кремлю.

Жовтенко підкреслив, що зовнішній тиск із боку Росії здійснюється через сумнівні заяви про статус ОРДЛО.

«Ті питання, які є сьогодні на порядку денному для України, не будуть вирішені в короткий термін. Тут варто розуміти, що розв'язання питань у форматі української сторони та у форматі сторони російської та проросійських силовиків – різні речі. Малоймовірно, що російська сторона піде на поступки. Ми постійно відчуваємо політичний тиск з боку Російської Федерації, який проявляється і в позиції політичних осіб в Кремлі щодо приналежності чи неприналежності території ОРДЛО до України, чи до РФ. Це ми почули в досить неоднозначних заявах Бородая з приводу того, що ці території прагнуть увійти до складу Російської Федерації. Ми з таким формулюванням не погоджуємося, ідея виборів – це питання не найближчого майбутнього», – пояснив Жовтенко.

Водночас українське питання, як зауважив експерт, залишається для Кремля фактором стабілізації режиму всередині РФ.

«Для того, що Путіну підтримувати свій рейтинг, сьогодні існує два фактори: український вектор та активізація дій у цьому напрямку або білоруський. Усе залежатиме від того, який саме напрямок обере Росія для того, щоб задовольнити свої політичні потреби», – підсумував співрозмовник.

Нагадаємо, віцепрем'єр-міністр України Олексій Резніков пообіцяв, що вибори на Донбасі відбудуться після відновлення контролю над кордоном і без присутності іноземних військових угруповань.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: