Чи можуть провести вибори в ОРДЛО восени разом з усією Україною?

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що вибори на окупованих територіях Донбасу повинні бути проведені паралельно з місцевими виборами в Україні восени. Також за проведення місцевих виборів на Донбасі водночасн із загальнонаціональними виступив президент України Володимир Зеленський. У коментарі «Слово і Діло» виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов висловив побоювання у зв'язку з подібними намірами влади та прив'язкою до певного часу.

Політолог нагадав, що влада нерідко прив’язує якісь події до дат, часу. Наприклад, раніше неодноразово анонсували обмін полоненими до якогось часу, внаслідок чого РФ просто «викручувала руки».

На думку Леонова, проведення виборів на Донбасі водночас із виборами на всій території України, найімовірніше, створює загрози, ніж допомагає.

«По-перше, проводити вибори доречно, коли будуть створені умови для цього, а не прив'язуватися до того, що місцеві вибори заплановані в Україні восени. По-друге, це серйозне напруження ресурсів. У такій ситуації сконцентруватися на виконанні умов на Донбасі буде набагато складніше», – зазначив Леонов.

Він наполіг, що на території повинні бути українські суди, поліція і дотримання всіх українських законів.

Експерт підкреслив, якщо Україна не встановить контроль за територією, суди, територіальні виборчі комісії та поліція просто не зможуть захистити виборчий процес.

«Без цього вибори – просто фікція, яка може призвести до легалізації «ЛНР-ДНР», – висловив побоювання експерт.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Крім того, політолог припустив, що Росія намагатиметься затягувати ситуацію, залучати ОБСЄ до того, щоб укотре звинуватити Україну в невиконанні Мінських угод.

При цьому Олександр Леонов звернув увагу, що на ділянках розведення на Донбасі тривають обстріли, а в тил до українських військових заходять диверсійні групи, є втрати.

На Донбасі сьогодні не забезпечено повного припинення вогню, повного обміну полоненими, а на території не діє українське законодавство, зауважив Олександр Леонов.

Він висловив сумніви з приводу того, що вибори на Донбасі можуть провести восени, враховуючи нинішні умови.

Головне, щоб Україна своїми руками не сприяла виборам за російським сценарієм, що можна вважати поразкою України, застеріг експерт.

«Ми повинні чітко вимагати виконання умов безпеки, після чого можна почати говорити про виконання політичних моментів. Не раніше. Поки що в заявах української влади немає головного. Майже не розмовляють про контроль над кордоном, виведення військ, що спричиняє побоювання. На жаль, навіть на останньому саміті в Парижі цього не було зафіксовано», – резюмував Олександр Леонов.

Нагадаємо, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: