Кордон і вибори в ОРДЛО: як змусити РФ змінити Мінські угоди

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Україна може переглянути Мінські домовленості, укладені в 2015 році. Імовірність цього збільшується щодня. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» озвучив військовий експерт Олег Жданов.

За його словами, «Мінськ-3» вже давно витає в повітрі, тому що ситуація зайшла в глухий кут. «Ми йдемо в різних напрямках. Вибори та кордон – це камінь спотикання, щоб рухатися далі. Тому «Мінськ-3» з політичної точки зору назрів», – сказав експерт.

Він нагадав, що навіть канцлер ФРН Ангела Меркель у Парижі підтримала президента України Володимира Зеленського в питанні зміни «Мінська».

Олег Жданов припустив, що РФ буде все заперечувати доти, доки на Росію не почнуть тиснути так, щоб в неї не було іншого виходу, крім як погодитися.

На думку Жданова, Росія може піти на зміну Мінських угод, але тільки під дуже великим тиском.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Звичайно, у відкриту ніхто не піде на протистояння з Володимиром Путіним. Президент США Дональд Трамп дистанціюється від переговорів, мовляв, вирішуйте з РФ безпосередньо. Британія теж не дуже активна. Франція та Німеччина – аналогічно. Ніхто з авторитетних лідерів не встане і не скаже, що президент РФ не має рації, потрібно виводити війська, йти на поступки. Цього апріорі не буде. Це політичне фіаско передусім для того, хто це скаже», – пояснив експерт.

Олег Жданов висловив переконання, що дієвим важелем впливу на РФ буде економічний та фінансовий тиск, потрібні заходи, які будуть бити по цих напрямках.

Він звернув увагу, що з Росією на газовому ринку Європи вже успішно розправилися. Адже це не Україна підписала транзитний договір, а фактично США, які закрили «Північний потік-2».

Експерт вказав, що з травня набуває чинності Третій енергетичний пакет ЄС, згідно з яким в трубі повинно бути 50% дешевого газу. Добудовувати «Північний потік» безглуздо, а «Турецький потік» закрили.

Жданов підкреслив, що «Газпром» опинився на межі банкрутства.

Фахівець наголосивв, що для України зміна «Мінська» за допомогою економічного тиску – одна з можливостей завершити конфлікт на Донбасі.

«Якщо спочатку кордон, а потім вибори – війна, особливі статуси, квазіутворення зникають самі собою. Якщо спочатку вибори, а потім кордон – Україна отримає анклав, керований РФ у складі нашої країни. У підсумку будуть дві мови, два прапори над головою тощо», – прокоментував військовий експерт Олег Жданов.

Нагадаємо, Київ наполягає на зміні Мінська в питанні черговості виконання пунктів документа, щоб питання передачі контролю над кордоном було виконано перед проведенням виборів в ОРДЛО.

Як повідомлялося, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: