Білоруські вибори: чи визначився МЗС із позицією України

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

На тлі протестів у білоруських містах консультації тривають і на рівні ЄС, і за участі США. Зокрема, офіційний Брюссель заявив, щщо результати білоруських виборів не заслуговують на довіру. У коментарі «Слово і діло» експерт-міжнародник Володимир Воля наголосив, що український МЗС повинен виважено підходити до оцінки ситуації й не дати приводу Олександру Лукашенко звинувачувати Україну в спробі розхитати ситуацію в сусідній країні.

«У Білорусі ситуація дуже непроста, тому треба демонструвати свою позицію, але і не зайти у крайнощі. Поки не потрібно робити нічого, що дало би привід Лукашенку говорити, що якісь держави намагаються втручатися у внутрішні справи Білорусі. Ми бачимо, до чого призвели заяви деяких політиків із Польщі і як Лукашенко розкрутив цю історію. Тому ми і бачимо стриману ситуацію від Євросоюзу. Країни ЄС навіть не наполягають на виборах, вони хочуть зрозуміти реальний результат. Тому з українського боку позиція виглядає адекватною і відкликання посла для консультації має сенс», – сказав Воля.

Лідери країн ЄС не визнають результати виборів у Білорусі та накладуть санкціїЄвропейський Союз не визнає результати виборів президента Білорусі та тланує накласти санкції на відповідальних за фальсифікації та насильство.

Він додав, що заява з українського боку має бути, проте оцінка повинна проводитися відповідально.

«Реакція України повинна полягати в тому, що для встановлення миру в Білорусі потрібно провести нові вибори не для того, щоб домогтися чиєїсь перемоги, а встановити реальну ситуацію із рейтингами. Крім того, вибори не були конкурентними, в тому сенсі, що до них не були допущені багато кандидатів. Тут навіть питання не в тому, щоб наполягати на цьому, а говорити, що такий крок може зупинити суперечки», – підсумував Володимир Воля.

Нагадаємо, з вечора 9 серпня (в день виборів) почалися масові акції протестів із затриманнями.

А 14 серпня Білорусь передала Росії 33-х раніше затриманих бойовиків «Вагнера», запит на видачу яких надсилала Україна. Пізніше бойовики були передані до РФ, а запити України проігноровані.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: