Україна відкликала посла в Білорусі для консультацій

Читать на русском
МЗС України відкликало посла в Білорусі Ігоря Кизима для консультацій до Києва, аби оцінити перспективи українсько-білоруських відносин.
Цензор

МЗС України відкликало посла в Білорусі Ігоря Кизима для консультацій до Києва, аби оцінити перспективи українсько-білоруських відносин.

Відомство вперше в історії у відносинах з Білоруссю пішло на такий крок, пише пресслужба 17 серпня.

«Запевняю, що ми будемо жорстко захищати свої національні інтереси. При цьому виклик посла на консультації жодним чином не вплине на нашу здатність забезпечувати права і законні інтереси громадян України на території Білорусі», - заявив міністр Дмитро Кулеба.

За словами міністра, передача Росії бойовиків ПВК «Вагнера» підірвала довіру між країнами та завдала важкого удару двостороннім відносинам. Він також додав, що президент Білорусі Олександр Лукашенко неодноразово та абсолютно безпідставно звинувачував Україну в недружніх кроках проти Білорусі.

Майдан у Білорусі: чи повинна Україна втрутитися й підтриматиУкраїна повинна максимально довго дотримуватися нейтралітету щодо білоруських протестів, поки не стане зрозуміло, в який бік хилиться чаша ваг.

«Якісно нові загрози як для особистої безпеки громадян, так і регіональної безпеки в цілому випливають із офіційних повідомлень про можливе активне залучення Росії та ОДКБ до врегулювання ситуації в Білорусі», - заявив Кулеба.

Він зазначив, що сукупність фактів і дій, а також розвиток подій в Білорусі кардинально змінює ситуацію в українсько-білоруських відносинах.

Нагадаємо, раніше Лукашенко заявив, що протестами в Білорусі керували з чотирьох країн - Польщі, Голландії, України та Росії.

Відзначимо 14 серпня Білорусь передала Росії 32 раніше затриманих бойовиків «Вагнера», запит на видачу яких відправляла Україна. Пізніше бойовики були передані РФ, а запити України проігноровані.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: