В ОПУ прокоментували розслідування злочинних схем в ОАСК

Читать на русском
Офіс президента України та сам президент не втручаються у перебіг досудового розслідування щодо злочинних схем в Окружному адмінсуді Києва, адже голова ОАСК та судді не перебувають у статусі обвинувачених.
Прямий

Офіс президента України та сам президент не втручаються у перебіг досудового розслідування щодо злочинних схем в Окружному адмінсуді Києва, адже голова ОАСК та судді не перебувають у статусі обвинувачених.

Таку заяву на запит НВ зробили в Офісі глави держави, коментуючи резонансне розслідування цієї справи.

Видання опублікувало повну офіційну відповідь пресслужби ОПУ.

Чому досі не має реакції президента чи Офісу президента на резонансне розслідування НАБУ, що викриває злочинні схеми в ОАСК?

Відповідно до частини 1 статті 102 Конституції України президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина.

Частинами 1 та 2 статті 62 Конституції України передбачено, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

На дату отримання вашого запиту Офісу президента України не відомо про наявність обвинувального вироку, яким були б встановлені факти вчинення посадовими особами Окружного адміністративного суду міста Києва злочинів.

Ані президент України, ані Офіс президента України не втручається в перебіг досудового розслідування, яке проводиться компетентними правоохоронними органами.

Чи буде Офіс президента радити президенту ініціювати ліквідацію ОАСК?

Частиною 4 статті 19 закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачені вичерпні підстави для ліквідації судів: зміна визначеної цим законом системи судоустрою, необхідність забезпечення доступності правосуддя, оптимізації видатків державного бюджету, зміна адміністративно-територіального устрою.

Жодних інших підстав для ліквідації судів ні положення Конституції України, ні положення закону України «Про судоустрій і статус суддів» не містять.

Президент України відповідно до положень частини 2 статті 19 Конституції України діє лише на підставі, в межах повноважень та в спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Офісом президента України спільно з представниками судової гілки влади та Верховної ради України опрацьовуються питання удосконалення роботи судової системи, а рішення про ліквідацію ОАСК буде ухвалюватися виключно в разі наявності підстав, які визначені в положеннях частини 4 статті 19 закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Нещодавно «Слово і діло» з'ясувало, що керівництво Офісу генерального прокурора тиждень не підписує клопотання стосовно Вовка, Аблова та інших щодо їхнього відсторонення від здійснення правосуддя та надання дозволу на арешт.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру голові ОАСК Вовку, Аблову, керівнику ДСА Холоднюку та іншим. За версією слідства Вовк організував і створив злочинну організацію. Як вважають детективи, ця злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних еліт та бізнес-кіл. Зокрема, для цього голова ОАСК нібито використовував схему з подання штучних, надуманих, адміністративних позовів від підставних громадських організацій чи фізичних осіб до свого ж суду з подальшим «надшвидким» їх розглядом та з наперед визначеним результатом.

Пізніше в Національному бюро оприлюднили частину матеріалів прослуховування кабінету Вовка. Журналіст «Слово і діло» розібрався, в чому саме підозрюють керівника ОАСК та інших фігурантів плівок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: