Лише троє голів ОДА затрималися понад рік на посаді: як «довгожителі» виконують обіцянки

Читать на русском
Із 23 голів обласних адміністрацій лише в трьох вийшло пропрацювати близько року. Ми проаналізували, як вони виконують обіцянки.
Слово і діло

За час каденції президента Володимира Зеленського посада голови обласної адміністрації стала однією з найбільш нестабільних. Президент у деяких областях вже кілька разів змінив керівників, періодично погрожує звільнити інших (наприклад, через затримки виплат медикам) або обіцяє кадрові висновки після закінчення карантину. Тому із 23 голів ОДА тільки трьом вдалося протриматися на цій посаді понад рік. «Слово і діло» пропонує подивитися, як ці «довгожителі» виконують свої обіцянки.

Відзначимо, обіцянки всіх керівників обласних адміністрацій можна подивитися тут.

Голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв

Юрія Гусєва президент призначив головою ОДА 13 липня минулого року. Одним із пріоритетів його роботи Володимир Зеленський назвав облаштування інфраструктури контрольних пунктів в'їзду/виїзду області на адміністративному кордоні з анексованим Кримом.

За більше, ніж рік на посаді Гусєв дав 21 обіцянку, виконав – 5 (24%), провалив – одну, інші – у процесі виконання.

Єдина провалена обіцянка Гусєва – запустити в роботу чотири вагових майданчики до кінця 2019-го. Але від моменту призначення голови ОДА і до кінця року в Херсонській області були обладнані тільки два майданчики для роботи пересувного вагового комплексу.

Серед виконаних обіцянок Гусєва є досить незвична, як для державного чиновника, – схуднути. «Безумовно, я буду виконувати всі поради нашого дієтолога і буду подавати цим приклад. Щоб інші люди відмовлялися від шкідливої їжі, щоб вони худнули, щоб вони були більш здоровими, щоб вони жили щасливо і довго. Передусім у Херсонській області», – заявив він у вересні в ефірі «Сніданку на 1+1». За місяць з невеликим Гусєв скинув 8 кілограмів. Результат, звісно, хороший, але від голови обладміністрації очікуєш виконання зобов'язань більш корисних для області.

З більш тривіальних обіцянок – запуск оновлених КПВВ «Чонгар» і «Каланчак» на кордоні з Кримом, Гусєв обіцяв відкрити їх до кінця 2019 року, відкрили в листопаді та грудні.

Кадрові перестановки в регіонах: як часто Зеленський змінював голів ОДАПід час свого президентства Володимир Зеленський досить часто змінюється глав ОДА. Деякі не пропрацювали і півроку.

Також Гусєв виконав обіцянку завершити пілотний проєкт концесії Херсонського морського торговельного порту. Про те, що порт передали в концесію, 21 січня повідомив уже експрем'єр-міністр Олексій Гончарук. Компанія-концесіонер ТОВ «Рісо-Херсон» повинна інвестувати в розвиток порту близько 300 млн грн. Ще понад 18 млн грн буде вкладено в місцеву інфраструктуру. Концесія укладена на 30 років, у 2030 році компанія повинна довести обсяги перевалки вантажів порту на рівні щонайменше 1,36 млн тонн.

Цьогоріч голова Херсонської обладміністрації обіцяв побудувати й реконструювати 190 км доріг (зараз в області йде ремонт 12 доріг у 8 районах та в Херсоні), завершити будівництво 20 амбулаторій (всі вони вже будуються), висадити 150 га лісу. У більш віддаленому майбутньому, вочевидь, за час своєї каденції, Гусєв обіцяв реалізувати проєкт будівництва 6 дитячих садків, 6 шкіл та 6 стадіонів.

Крім того, Гусєв несподівано пообіцяв «повернути державні прапори України над будівлями в Сімферополі і Севастополі». Тобто фактично обіцяв повернути анексований Крим. Зрозуміло, що важелів для виконання такого зобов'язання в голови ОДА немає взагалі.

Голова Донецької ОДА Павло Кириленко

Павло Кириленко офіційно очолив Донецьку обладміністрацію 5 липня 2019 року. Відтоді він дав 32 обіцянки, виконав – 8 (25%), решта – в процесі.

Практично всі обіцянки Кириленко дає з позначеними тимчасовими рамками. Наприклад, більшість його виконаних зобов'язань були з терміном до кінця 2019 року.

Кириленко виконав обіцянку завершити будівництво чотирьох опорних шкіл – Слов'янської, Лиманської, Сіверської та Красногорівської. Також у минулому році було капітально відремонтовано 30 км траси Н-08-Бориспіль-Дніпро-Запоріжжя-Маріуполь, ремонт був завершений наприкінці жовтня.

Буквально в останні дні 2019-го голова Донецької обладміністрації виконав обіцянку завершити капітальний ремонт першого корпусу Бахмутського коледжу мистецтв. Крім того, як він і обіцяв, для провідних спортсменів області придбали житло за рахунок обласного та місцевого бюджетів.

Ще одне виконана обіцянка щодо житла – закупівля квартир для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Для дітей купили 34 квартири в Маріуполі, 10 – у Краматорську, 9 – у Лимані, 6 – у Бахмуті, 5 – у Слов'янському районі, по 4 – в Добропіллі та Покровському, по 3 – в Костянтинівці, Волноваському і Бахмутському районах, по 2 – в Авдіївці, Мирнограді, Селідові, Вугледарі, Мар'їнському, Покровському, Добропільському районах, по одній – в Ясинуватському й Нікольському районах, а також Сіверській, Андріївській та Соледарській ОТГ. З обласного та місцевих бюджетів на це витратили по 14 млн гривень.

У вересні цього року Кириленко обіцяв завершити ремонт у дитячому садку «Юний моряк» у Маріуполі і «Здоровань» у Бахмуті, а також закінчити будівництво Льодової арени. У жовтні голова ОДА повинен закінчити ремонт у дитячих садах «Гусельки» і «Кульбаба» в Бахмуті.

Зеленський vs Порошенко: як швидко президенти призначали голів ОДАПетро Порошенко призначив всіх голів ОДА на 357-й день президентства, Володимир Зеленський за 121 день призначив 15 керівників областей.

Крім того, у 2020 році Кириленко обіцяв закінчити будівництво нового дошкільного закладу в Краматорську, закінчити будівництво траси Добропілля-Лиман на ділянці між селами Ганнівка і Новотроїцьке, відремонтувати близько тисячі пошкоджених будинків у прифронтовій зоні, поліпшити якість інтернету в школах, розташованих у прифронтовій зоні, капітально відремонтувати п'ять шкіл і п'ять дитячих садків (це вже роблять у рамках «Великого будівництва»), відремонтувати п'ять спортивних об'єктів (перший уже відкрили в Краматорську в травні), ввести в експлуатацію школу в Нікольському (станом на червень там тривала реконструкція).

Голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко

Віталія Бунечка призначили керівником Житомирської обладміністрації 8 серпня минулого року. Відтоді Бунечко дав 17 обіцянок і виконати їх не поспішає – всі в процесі.

Цього року очільник ОДА пообіцяв побудувати 200 км доріг, п'ять шкіл, п'ять дитсадків і п'ять стадіонів. Решта його обіцянок розраховані, мабуть, на всю каденцію. Наприклад, надати підтримку мистецьким та культурним ініціативам в області, допомагати футбольному клубу «Полісся», будувати нові школи й дороги в області, залучати в область інвестиції.

Є прогрес з обіцянкою закінчити реконструкцію стадіону «Полісся». На початку року Бунечко затвердив проєктну документацію щодо реконструкції. У лютому стало відомо, що стадіон не включили в програму «Велике будівництво» і він не буде фінансуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку, але глава ОДА заявив, що роботи закінчать цьогоріч. Станом на липень на стадіоні виконувалися роботи з благоустрою північної і південної трибуни.

Нагадаємо, на наших інфографіках можна подивитися, скільки голови обладміністрацій заробили в червні, травні, квітні і березні.

Також «Слово і діло» писало про те, скільки в голів ОДА штатних і позаштатних радників та у скільки їх утримання обходиться місцевому бюджету.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: