Кадрові перестановки в регіонах: як часто Зеленський змінював голів ОДА

Читать на русском

Під час своєї пресконференції президент Володимир Зеленський повідомив, що після закінчення карантину в Україні він буде робити висновки щодо роботи глав обладміністрацій. Можливо, деякі з них свої посади втратять. З главами ОДА у Зеленського складності з початку каденції: перше призначення він зробив через півтора місяці після інавгурації, в деяких областях керівник уже змінився не раз, а в Київській обладміністрації все ще виконуючий обов'язки. Детальніше – в матеріалі «Слово і діло».

Єдина область, в якій ще немає постійного керівника – Київська. У липні минулого року Зеленський призначив главою ОДА Михайла Бно-Айріяна, який протримався на посаді лише три місяці. 28 жовтня стало відомо, що він подав заяву про відставку. «Краще померти раз, померти гордо, з незломленою душею, ніж повзати на колінах і вмерти двічі – морально і фізично. Але в першому варіанті ще є шанс взагалі не вмерти», – такою цитатою він прокоментував своє звільнення в Facebook.

Пізніше Бно-Айріян розповів, що причиною відставки стала неможливість сформувати свою команду. Його заява, мабуть, не була сюрпризом, тому що в той же день Кабмін погодив на посаду голови Київської ОДА Олексія Чернишова. Однак і він цей пост вже покинув, увійшовши до складу уряду Дениса Шмигаля. 27 травня Кабмін погодив призначення Василя Володіна.

Планується зміна глави Запорізької обладміністрації. Зараз на цій посаді Віталій Туринок, але Кабмін 20 травня погодив його звільнення, замість нього хочуть призначити Віталія Боговіна.

Тільки три місяці на посаді голови Луганської обладміністрації протримався Віталій Комарницький. «Був недовго, тому що, при всій повазі, ми домовлялися, щоб нам потрібно робити певні речі, крім слів, дуже швидко», – коментував його звільнення Зеленський. Через чотири місяці після призначення був звільнений керівник Черкаської ОДА Ігор Шевченко, він написав заяву за власним бажанням.

П'ять місяців на чолі Тернопільської ОДА пропрацював Ігор Сопель. Він подав у відставку після того, як в області пройшли протести проти можливого розміщення на обсервацію евакуйованих з Китаю українців.

Змінювався також глава адміністрації в Івано-Франківській області: Денис Шмигаль пішов на підвищення, його посаду зайняв Віталій Федорів. Юлія Світлична після перепризначення в Харківську ОДА пропрацювала два місяці, після звільнення вона виграла проміжні вибори на окрузі №179 і стала нардепом.

Нагадаємо, «Слово і діло» порівнювало, як швидко глави ОДА призначалися під час президентства Петра Порошенка і Володимира Зеленського.

Раніше ми писали, скільки глави обладміністрацій заробили в березні і квітні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: