Збільшення прожиткового мінімуму: чи зростуть доходи громадян

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

У Мінсоцполітики анонсували збільшення прожиткового мінімуму та щомісячні виплати пенсіонерам, старшим за 80 років. Експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко в коментарі «Слово і діло» відзначив, що це не збільшить суттєво доходи громадян, оскільки рішення має політичну природу напередодні виборів.

«Збільшення прожиткового мінімуму має призвести до підвищення доходів громадян, але це більше політичний жест напередодні місцевих виборів, щоб вплинути на виборців», – сказав Сіденко.

Експерт зауважив, що після виборів, ймовірно, економічна ситуація буде штучно вирівняна за допомогою інфляційних процесів.

В Україні планують змінити прожитковий мінімумКомітет ВР рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект 3515 про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму.

«Важко сказати, чи є на це гроші в бюджеті, бо в нас очікується суттєве зниження виробництва, падіння ВВП, а це означає, що і доходи до державного бюджету теж знизяться. Якщо певні кола населення готові тимчасові відмовитися від частини доходів, то – можливо. Але в мене складається враження, що тут закладений розрахунок, щоб пришвидшити рівень інфляції, яка, власне, потім це скоригує, але це буде вже після виборів. Тут більше політики, ніж економічного компоненту. Крім того, це не впливає на загальний висновок, що в нас ненормально розподілені доходи і що наш прожитковий мінімум не відповідає тій вартості життя, яка існує в країні. Ми повинні розглядати цю проблему в контексті загального співвідношення витрат в умовах, коли невелика частина населення має великі статки та доходи», – пояснив Володимир Сіденко.

Нагадаємо, в Україні з 1 липня збільшили розмір мінімальної пенсії.

Також запрацювало автоматичне призначення пенсій.

В Україні станом на 1 липня 2020 року пенсію понад 10 тисяч грн отримують лише близько 3% пенсіонерів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: