В Україні хочуть підвищити прожитковий мінімум: що раніше обіцяли політики

Читать на русском
Опозиційна платформа обіцяла підвищити прожитковий мінімум до 7 тисяч гривень, а міністр соціальної політики – реформувати це поняття.

Максимальний розмір прожиткового мінімуму для українців цьогоріч становитиме 2 тисячі 189 гривень. Зрозуміло, що ця сума абсолютно не відповідає реальним потребам людини, але водночас на її основі встановлюють основні соціальні гарантії (наприклад, виплати з безробіття, розмір допомоги малозабезпеченим сім'ям). Група народних депутатів зареєструвала у Верховній раді законопроект, який пропонує реформувати принцип визначення розміру ПМ.

Автори законопроекту пропонують, щоб прожитковий мінімум встановлювався в процентному співвідношенні до середньомісячної зарплати за рік, що передує року формування держбюджету на наступний рік, з урахуванням прогнозу щодо інфляції. Процентне співвідношення у 2021 році має становити щонайменше 40% і щорічно підвищуватися на 1%, до 50% у 2031 році. Також Кабмін зможе підвищувати прожитковий мінімум, якщо його розмір протягом трьох місяців на 10% нижчий за фактичний.

Відзначимо, у парламенті зараз є близько 20 законопроектів, які стосуються прожиткового мінімуму, але не один з них не ухвалений. «Слово і діло» подивилося, що політики обіцяли на цю тему.

Що партії обіцяли щодо прожиткового мінімуму в Україні

У «Слуги народу» конкретної обіцянки щодо прожиткового мінімуму немає, але партія обіцяє створити Національну економічну стратегію з метою досягти вищого середньоєвропейського рівня доходів і якості життя українців. Нещодавно нардеп із фракції «Слуга народу» Олександр Качура пообіцяв ініціювати збільшення прожиткового мінімуму при наступному перегляді бюджету.

«Опозиційна платформа – За життя» в програмі обіцяла забезпечити підвищення прожиткового мінімуму до 7 тисяч гривень.

Галина ТретьяковаНародний депутат України
Третьякова пообіцяла розробити та прийняти закон про прожитковий мінімумСказано 27 жовтня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Батьківщина» обіцяла перед виборами, що жоден пенсіонер не отримуватиме пенсію меншу за прожитковий мінімум. Однак партія Юлії Тимошенко вже провалила це зобов'язання. У державному бюджеті на 2020 рік мінімальна пенсія (на 1 січня 2020-го) була закладена на рівні 1 тисячі 638 гривень. Це дорівнює прожитковому мінімуму для громадян, які не працюють. Умову партійної обіцянки було дотримано, але «Батьківщина» бюджет не підтримала.

Що обіцяли мажоритарники

Позафракційний Олесь Довгий у передвиборчій програмі обіцяв привести прожитковий мінімум до відповідності з реальними потребами людей.

Просто підвищити прожитковий мінімум (без конкретних цифр і умов) обіцяли Володимир Мороз, Федір Христенко, Олександр Пономарьов і Юрій Солод (всі з ОПЗЖ). Депутат вз групи «За майбутнє» Геннадій Вацак обіцяв у програмі подолати низькі доходи українців. Можливо, і підвищення прожиткового мінімуму входить в його плани.

Які обіцянки давали в Кабміні

Колишній прем'єр-міністр Олексій Гончарук наприкінці минулого року обіцяв внести до парламенту законопроект щодо реформування визначення прожиткового мінімуму. Кабінет міністрів у січні вніс навіть дві ініціативи: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для підвищення прожиткового мінімуму», «Про внесення зміни до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо створення передумов для підвищення прожиткового мінімуму. Обіцянку виконана, але який сенс, якщо після відставки уряду законопроекти були відкликані.

Ексміністр соціальної політики Юлія Соколовська не встигла виконати обіцянку і «відв'язати» прожитковий мінімум від нецільових виплат.

Нинішня глава Мінсоцполітики Марина Лазебна запевнила, що відомство запропонує рішення щодо реформування прожиткового мінімуму. Лазебна зазначила, що на основі прожиткового мінімуму визначається понад 150 різних виплат, допомог та штрафів. Обіцянка в процесі виконання.

Раніше ми писали про те, як політики обіцяють забезпечити добробут українців.

Крім того, ми зібрали обіцянки представники нової та попередньої влади щодо пенсій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: