ВАКС продовжив обов'язки «правій руці» Альперіна

Читать на русском
Антикорупційний суд продовжив дію обов'язків підозрюваним у справі одеського бізнесмена про організацію зловживань на митниці.
Вадим Альперін з адвокатамифото: «Слово і діло», Олег Новіков

Вищий антикорупційний суд продовжив обов'язки партнера одеського бізнесмена Вадима Альперіна, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у причетності до зловживань на митниці.

Про це повідомляє пресслужба ВАКС.

Також суд продовжив обов'язки ще двом підозрюваним: заступнику начальника відділу митного посту «Столичний» та працівнику офісу Альперіна.

«Слідча суддя ВАКС ухвалила продовжити заступнику начальника відділу митного посту «Столичний», партнеру та працівнику офісу одеського бізнесмена строк дії процесуальних обов’язків», – інформують у суді.

За даними «Слово і діло», йдеться про «праву руку» Альперіна Олега Себова, працівника офісу бізнесмена Іскольда та митника Сергія Осипова. У ВАКС додали, що підозрюваним продовжили дію таких обов'язків: прибувати за кожною вимогою; не відлучатися із Одеської області або України без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання чи роботи; утримуватись від спілкування з іншими підозрюваними, а також свідками; здати на зберігання закордонні паспорти.

До цього ВАКС також продовжив обов'язки двох інспекторів відділу митного посту «Столичний» Володимира Паука і Ольги Батухтіної, а також ексзаступниці начальника енергетичної митниці ДФС Аліни Скомарової.

Раніше апеляційна палата ВАКС стягнула половину застави в 70 млн грн, внесеної за Альперіна, і збільшила її до 76,6 млн грн. З відповідним клопотанням звернувся прокурор САП, оскільки одеський бізнесмен не здав ізраїльський паспорт, з яким він може виїжджати за кордон. Вказаний обов'язок про здачу всіх документів, які дозволяють виїзд за кордон, на нього поклали після внесення 70 млн грн застави. Після порушення суд стягнув 35 млн грн, тому Альперіну необхідно було сплатити ще 41,6 млн грн.

Водночас пізніше суддя Мойсак відмовився продовжувати обов'язки одеського бізнесмена, оскільки вони нібито були скасовані рішенням апеляційної палати ВАКС про стягнення половини застави.

Як відомо, за версією слідства, Альперін створив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робили в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі. У митних деклараціях компанії вказували занижену вартість товарів.

Після чого митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування таких дій фірмами через суд. Внаслідок цих дій товари ввозили до України за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару. За даними слідства, митники отримували від 80 до 200 доларів за контейнер з тканинами.

Нагадаємо, суд взяв під варту Альперіна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: