ВАКС не продовжив обов'язки Альперіна

Читать на русском
Антикорупційний суд залишив без задоволення клопотання прокурора про продовження обов'язків підозрюваному організатору злочину.
Вадим Альперін з адвокатамифото: «Слово і діло», Олег Новіков

Вищий антикорупційний суд не продовжив дію обов'язків одеського бізнесмена Вадима Альперіна, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють в організації зловживань на митниці.

Таку інформацію журналісту «Слово і діло» повідомили у ВАКС та САП.

«21 травня слідчий суддя ВАКС залишив без задоволення клопотання прокурора САП про продовження строку дії обов'язків, покладених на одеського бізнесмена (Альперіна – ред), підозрюваного в зловживаннях на митниці. Повний текст даного рішення буде доступний 26 травня», – поінформувала керівниця відділу комунікацій ВАКС Олеся Чемерис.

За її словами, пізніше антикорсуд оприлюднить роз'яснення цього рішення судді.

Водночас у САП не згодні з таким рішенням. На думку прокуратури, рішення про продовження обов'язків Альперіна до 23 травня не припинялося, попри ухвалу суду про стягнення 35 млн грн застави одеського бізнесмена та збільшення розміру нової застави.

«Припинення дії вказаної ухвали слідчого судді про продовження дії процесуальних обов'язків до 23 травня, як про це стверджував захисник, повинно було б мати конкретну підставу – або положення закону, за яким зміна розміру застави припиняє процесуальні обов'язки, або інше судове рішення. КПК України таких норм не містить, що ж стосується ухвали апеляційної палати ВАКС у цій справі, то в ній про припинення або зміну обов'язків підозрюваного навіть не згадувалося. Навпаки, в ухвалі АП ВАКС прямо відзначено, що нею лише змінено (збільшено) розмір застави», – стверджують у САП.

У коментарі «Слово і діло» прокурор САП Роман Симків повідомив, що вони подаватимуть клопотання про покладання обов'язків на Альперіна.

Раніше апеляційна палата ВАКС стягнула половину застави в 70 млн грн, внесеної за Альперіна, і збільшила її до 76,6 млн грн. З відповідним клопотанням звернувся прокурор САП, оскільки одеський бізнесмен не здав ізраїльський паспорт, з яким він може виїжджати за кордон. Вказаний обов'язок про здачу всіх документів, які дозволяють виїзд за кордон, на нього поклали після внесення 70 млн грн застави. Після порушення суд стягнув 35 млн грн, тому Альперіну необхідно було сплатити ще 41,6 млн грн.

Як відомо, за версією слідства, Альперін створив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робили в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі. У митних деклараціях компанії вказували занижену вартість товарів.

Після чого митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування таких дій фірмами через суд. Внаслідок цих дій товари ввозили до України за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару. За даними слідства, митники отримували від 80 до 200 доларів за контейнер з тканинами.

Нагадаємо, суд взяв під варту Альперіна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: