Компенсація шкоди жертвам насильства: чи потрібен новий правовий механізм

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

В Україні постраждалі внаслідок насильницьких дій громадяни отримуватимуть компенсацію з держбюджету, яку після стягуватимуть зі злочинця. Відповідне рішення ухвалено на засіданні Кабмін, повідомив глава Мін'юсту Денис Малюська у Facebook у середу, 15 липня. Експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко в коментарі «Слово і діло» пояснив, що в чинному законодавстві вже існують механізми відшкодування матеріальної шкоди, тому варто звернути увагу на питання дотримання стандартів практики ЄСПЛ.

«Вірогідно, цей напрямок руху правильний і питання компенсації матеріальної шкоди разом із моральною має стати на порядку денному і вирішуватися. До речі, це не є якоюсь новелою, що тільки починається. Такі інструменти та механізми були передбачені чинним законодавством і раніше», – зазначив Павліченко.

Експерт додав, що у відшкодуванні матеріальної шкоди жертвам насильствам влада повинна орієнтуватися на європейську практику із захисту прав людини, оскільки вже напрацьована низка стандартів, які Україна повинна дотримуватись, та інструменти, що дозволять покращити ситуацію, зокрема і з виплатами, пов’язаними з відшкодуванням шкоди.

Жертвам насильства виплачуватимуть компенсацію – Мін'юстВ Україні постраждалі від насильницьких дій громадяни отримуватимуть компенсацію з держбюджету.

«Тут є питання, пов’язані із системою надання адекватної правової допомоги та як здійснюється весь процес відшкодування. Це певне дублювання чинного механізму. Тут треба думати про те, що існує, бо особа може заявляти матеріальні позови, коли вже доведена вина того, хто заподіяв шкоду і в межах кримінального провадження існують процедури, і в межах цивільного позову», – пояснив Олександр Павліченко.

Зауважимо, що виплати проводитимуть регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. А після цього держава стягуватиме компенсацію зі злочинця в порядку регресу.

Також кожного, хто вчинив злочин або кримінальний проступок, зобов'яжуть платити спеціальний збір на компенсацію шкоди.

Нагадаємо, раніше МВС запустило чатбот для боротьби з домашнім насильством.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: