Найгучніші випадки насильства поліції проти громадян у світі

Читать на русском

Випадки насильства поліції щодо громадян у всьому світі дедалі частіше спричиняють хвилю обурення та протестів у суспільстві. У США досі не вщухли протестні акції після вбивства чорношкірого американця під час затримання, в Україні досі обговорюють випадок катування та зґвалтуванні жінки в Кагарлицькому відділку поліції, один з останніх випадків в Австралії спричинив хвилю протестів. «Слово і діло» пропонує подивитись, які резонансні випадки насильства були в різних країнах світу.

У 2019 році у всьому світі поліція вбила 1 тисячу 98 людей. Такі дані оприлюднив сайт Mapping police violence, де зазначається, що протягом року було тільки 27 днів, коли поліція нікого не вбила. При цьому 24% загиблих були чорношкірими.

Австралія, червень 2020 року. У місті Аделаїда поліцейські побили 28-річного аборигена Ноеля Генрі під час затримання. Інцидент стався після того, як поліція приїхала за викликом до одного з будинків, де під час побутової сварки постраждала жінка. Прибувши на місце, поліція затримала чоловіка, який намагався втекти від правоохоронців на велосипеді. За словами очевидців, чоловік почав чинити опір і поліцейські, тримаючи його на землі, завдали чоловікову кількох потужних ударів.

Ситуація набула широкого громадського резонансу в соцмережах на тлі нещодавніх протестів у країні через смерть Джорджа Флойда в США.

США, травень 2020 року. У Мінеаполісі під час затримання помер афроамериканець Джордж Флойд після того, як поліцейський притиснув його шию коліном і тримав понад 8 хвилин. Кілька поліцейських тримали чоловіка та спостерігали, незважаючи на те, що він кричав, що йому немає чим дихати.

Після інциденту люди спалили поліцейську дільницю, місцева влада запровадила режим надзвичайної ситуації.

Невдовзі акції протесту охопили всю країну. У деяких містах почалися випадки мародерства та вуличні погроми. До афроамериканців також під час мітингів приєднувалися й білошкірі американці, які виступали проти насильства та расизму.

Трьом вже колишнім офіцерам поліції Міннеаполіса висунули звинувачення у справі про вбивство 46-річного Джорджа Флойда.

Україна, травень 2020 року. До лікарні Кагарлика (Київська область) звернулася жінка 1994 р.н. та повідомила, що її катували працівники поліції. Жінку напередодні доставляли до відділу поліції для надання пояснень з приводу крадіжок майна.

Співробітники органів внутрішньої безпеки Нацполіції затримали двох копів місцевого відділу поліції та з’ясували, що під час допиту один з оперуповноважених надягав на жінку протигаз, застосовував кайданки та здійснював постріли з табельної зброї над її головою, після чого кілька разів зґвалтував потерпілу.

Відділ поліції закрили, весь його штат скоротили, двох підозрюваних взяли під варту без права застави.

В Офісі генпрокурора повідомили, що випадки насильства в поліцейській дільниці в Кагарлику були й раніше, у зв'язку з чим вже відкрито кілька нових справ. Йдеться про системну практику застосування насильства конкретно з боку цих двох співробітників і в цілому в райвідділі.

Індія, липень 2018 року. У країні, де мільйони індусів поклоняються коровам і в деяких штатах заборонено забій і вживання м'яса великої рогатої худоби, часто вбивають мусульман, звинувачених у контрабанді корів для забою на м'ясо.

Один з останніх випадків стався 21 липня 2018 року, коли мусульманин Ракбар Кхан піддався лінчуванню і потім був убитий за перевіз корів в окрузі Алвар штату Раджастхан.

Співробітники поліції насамперед перевезли тварин до притулку захисту для корів, а лише потім, після чотирьох годин очікування, Кхан був відправлений до лікарні – поліцейські навіть встигли випити чаю. Потерпілий помер від побоїв.

Пакистан, січень 2017 року. У північно-західних районах Пакистану почалися масові протести після того, як у місті Карачі поліцейські застрелили 27-річного місцевого жителя на ім'я Накібулла Мехсуд. Правоохоронці підозрювали хлопця в причетності до ісламістських рухів.

Однак місцеві жителі впевнені: справжньою причиною вбивства стала його етнічна приналежність. Мехсуд був пуштуном, а цей народ у Пакистані піддається систематичної дискримінації.

ПАР, лютий 2013 року. У південноафриканському місті Дейвтон поліцейські закатували до смерті водія таксі на ім'я Ідо Макиаі. Молодий емігрант із Мозамбіку посперечався з правоохоронцями щодо паркування.

Очевидці зняли відео, на якому видно, як чоловік намагався переконати правоохоронців у тому, що він припаркував таксі правильно.

Правоохоронці не стали його слухати. Замість цього вони прикували чоловіка до своєї машини і потягли його по вулиці. «Вони прикували його до задніх дверей фургона й били його дверима по обличчю. Коли кров потекла з його обличчя на землю, вони потягли його за собою», – розповів свідок затримання.

Після того, як поліцейські доставили Макиаі до відділку, вони продовжували побиття чоловіка, а потім кинули до тюремної камери, де він помер.

У Дейвтоні пройшли акції протесту проти дій поліції. «Вони повинні були виписати йому штраф, а не вбивати його», – вигукували мітингарі.

Франція, лютий 2013 року. Під час розгону акції протесту в Страсбурзі біля будівлі Європарламенту поліцейські вибили око гумовою кулею 24-річному металургові з Бельгії.

На мітингу зібралися близько 1,5 тисячі працівників французького, бельгійського та люксембурзького підрозділів найбільшого у світі металургійного концерну ArcelorMittal. Вони прибули до Страсбурга, щоб висловити невдоволення владі ЄС з приводу рішення закрити частину виробничих потужностей в Європі. У Бельгії внаслідок цього рішення під загрозою звільнення опинилися 1,3 тисячі робітників.

За словами профспілкового лідера, учасники акції протесту поводилися цілком мирно, проте силовики застосували для розгону металургів кийки, сльозогінний газ і гумові кулі.

Раніше «Слово і діло» писало, які найгучніші правопорушення скоїли українські поліцейські за останні три роки.

Окремо ми подивились найгучніші випадки незаконного застосування зброї працівниками української поліції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: