Жертвам насильства виплачуватимуть компенсацію – Мін'юст

Читать на русском
В Україні постраждалі від насильницьких дій громадяни отримуватимуть компенсацію з держбюджету.

В Україні постраждалі внаслідок насильницьких дій громадяни отримуватимуть компенсацію з держбюджету, яку після стягуватимуть зі злочинця.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні Кабмін, повідомив глава Мін'юсту Денис Малюська у Facebook у середу, 15 липня.

Найгучніші випадки насильства поліції проти громадян у світіВбивство афроамериканця Джорджа Флойда в США, катування затриманих в Україні, жорстокі побиття в інших країнах світу.

«Сьогодні Кабмін підтримав наш законопроект, яким запроваджується механізм відшкодування потерпілим унаслідок насильницьких злочинів (зґвалтування, тяжкі тілесні ушкодження, вбивства близьких родичів). Кожна людина, яка постраждала в результаті насильницького злочину, буде отримувати компенсацію від держави», – повідомив міністр.

Як уточнив Малюська, гроші виплатять тим, хто зазнав тяжких тілесних ушкоджень, близьким родичам померлих жертв злочину, постраждалим унаслідок статевих злочинів та постраждалим дітям, стосовно яких було застосовано фізичне або психологічне насильство.

Орієнтовний розмір мінімально платежу становитиме 40% від прожиткового мінімуму. Але фактичні розміри компенсацій буде встановлювати Кабмін, виходячи з наявних коштів у бюджеті, уточнив міністр.

Виплати проводитимуть регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. А після цього держава стягуватиме компенсацію зі злочинця в порядку регресу.

Також кожного, хто вчинив злочин або кримінальний проступок, зобов'яжуть платити спеціальний збір на компенсацію шкоди.

Нагадаємо, раніше МВС запустило чатбот для боротьби з домашнім насильством.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: