Закупівлі Нацгвардії: ВАКС залишив техніку фірми заарештованою

Читать на русском
Антикорупційний суд відмовив у задоволенні клопотання фірми-фігуранта розслідування про зняття арешту з вилученого майна.

Вищий антикорупційний суд залишив заарештованою вилучену техніку компанії «Фалькон Мілітарі Солюшинс», яка фігурує в розслідуванні Національного антикорупційного бюро про закупівлю Національною гвардією України за, ймовірно, завищеними цінами автоматизованої системи управління військами.

Таке рішення 6 липня ухвалила слідча суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Слідством встановлено, що 9 серпня 2016 року Головним управлінням НГУ під головуванням екскомандувача Юрія Аллерова проведено спільну нараду з директором TOB «Фалькон Мілітарі Солюшинс» Олександром Репяхом щодо створення автоматизованої системи управління військовими структурами в НГУ. За результатами вказаної наради ухвалено рішення про затвердження презентації товариства, створення робочої групи для розроблення технічного завдання, розроблення проєкту меморандуму між ГУ НГУ та TOB «Фалькон Мілітарі Солюшинс» зі створення автоматизованої системи управління військовими структурами в НГУ.

Водночас TOB «Фалькон Мілітарі Солюшинс» як юридична особа було зареєстровано лише 15 серпня 2016 року, тобто після проведення ГУ НГУ спільної наради. Як встановлено, TOB «Фалькон Мілітарі Солюшинс» залучало співвиконавців (ТОВ «ЕПОС», ТОВ «РКІ-Консалтинг», ТОВ «СОФТЛАЙН ІТ», ТОВ «ТЗІ») для виконання робіт, що обумовлено відсутністю в компанії необхідних ліцензій для виконання таких робіт.

За версією слідства фірма «Фалькон Мілітарі Солюшинс» заплатила співвиконавцям усього 22,02 млн грн, тоді як НГУ заплатила компанії за цю систему 36,65 млн грн. Це може свідчити про факт можливого умисного та безпідставного завищення вартості робіт на суму 14,62 млн грн. У травні 2019 року провели обшук в офісі «Фалькон Мілітарі Солюшинс», а також у приміщеннях, які орендує та в яких здійснює свою діяльність ТзОВ «Мікрогіс».

Тому директор фірми «Мікрогіс» просив повернути майно, яке нібито належить компанії. Своєю чергою, детектив заперечив проти задоволення клопотання. Він вказав, що обшук проводився в присутності керівника відділу кадрів «Фалькон Мілітарі Солюшинс», який підтвердив, що цим офісом користуються їхня фірма. До того ж компанія «Мікрогіс» також фігурує в справі НАБУ, оскільки вона отримувала кошти від «Фалькон Мілітарі Солюшинс». Вивчивши клопотання, суддя відмовив в його задоволенні.

Нагадаємо, НАБУ розслідує закупівлю НГУ автоматизованої системи управління військами. Також Бюро розслідує купівлю поліцією вибухотехнічних костюмів. Крім того, детективи ведуть слідство за фактом закупівлі захисних костюмів для медиків за, ймовірно, завищеними цінами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: