Печерський суд вийшов за межі повноважень у справі Бахматюка – САП

Читать на русском
У САП і НАБУ заявляють, що столичний райсуд вийшов за свою компетенцію і виніс рішення, непередбачене законом.

Печерський районний суд міста Києва вийшов за межі повноважень та своєї компетенції, ухваливши рішення про зобов'язання генерального прокурора скасувати постанову про відновлення справи олігарха Олега Бахматюка.

Про це під час засідання комітету з питань антикорупційної політики Верховної ради повідомив прокурор шостого відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Сергій Подгорець, повідомляє «Слово і діло».

«У чому принципова незгода САП із цим рішенням – щодо підсудності. Всі справи, які перебувають у провадженні Національного антикорупційного бюро, всі клопотання, скарги розглядаються Вищим антикорупційним судом, не Печерським. Це визначено законом і тому рішення ухвалено поза межами своєї компетенції. Це перше. По-друге: рішення першого заступника генпрокурора Віталія Каська про відновлення справи (Бахматюка – ред) не може бути оскаржене за КПК взагалі. І третя позиція. Суд при винесенні рішення свого вийшов за межі своїх повноважень, оскільки за результатами розгляду такої скарги має право лише зобов'язати вчинити певну дію, тобто зобов'язати розглянути клопотання сторони захисту. Не має право суд втручатися в дискреційні повноваження слідчого, прокурора у кримінальному провадженні та зобов'язати конкретним чином розглянути клопотання сторони захисту», – повідомив прокурор.

За його словами, справа набула статусу закритої, хоча КПК не передбачає таких випадків. Прокурор САП додав, що всі проведені ними дії фактично знівельовані. Водночас прокуратура оскаржує рішення Печерського суду Києва в апеляційні палаті ВАКС. Засідання призначене на 20 липня.

«Виконувачем обов'язків генпрокурора була скасована постанова Каська. Це його рішення було оскаржене НАБУ. На сьогодні ще немає результатів оскарження», – заявив Подгорець.

За даними «Слово і діло», рішення ухвалив заступник Венедіктової Олексій Симоненко.

Крім того, пізніше керівник антикорупційного комітету Анастасія Красносільська повідомила, що від Офісу генпрокурора надійшов лист, в якому вони повідомляють, що виконають будь-яке рішення апеляційної палати ВАКС.

Як відомо, генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила, що Офіс генпрокурора фактично закрив справу Бахматюка. За її словами, ОГП не мав іншого рішення, аніж виконати постанову Печерського райсуда Києва, якою їх зобов'язали скасувати постанову Каська. Водночас у НАБУ відреагували на цю заяву і повідомили, що оскаржують це рішення в апеляційній палаті ВАКС.

Раніше Бахматюк зробив звернення до Венедіктової, в якому просив генпрокурорку втрутитися в розслідування НАБУ про ВіЕйБі банк. Після чого генпрокурорка звернулася до САП з вимогою передати їй матеріали справи. Частково САП передала їй деякі документи.

Також голова Служби безпеки України Іван Баканов просив генпрокурорку забрати в НАБУ справи Бахматюка і передати для розслідування їхнім слідчим.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру Бахматюку. Також його оголосили в розшук. Пізніше олігарха заочно взяли під варту. Слідство з'ясувало, що в жовтні 2014 року ВіЕйБі банк, віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Хоча ВіЕйБі банк не подав всіх необхідних для цього документів (як програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення впродовж терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку всупереч вимогам законодавства надало позитивну відповідь.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ, завищили майже у 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Експертиза під час досудового розслідування встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн попри 1,8 млрд грн, заявлених ВіЕйБі банком. Тим не менше, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, службові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту ВіЕйБі банку. Це на додачу до раніше вже отриманих від Нацбанку та неповернутих 3 млрд грн кредитів.

За 40 днів по тому, у листопаді 2014 року, НБУ визнав ВіЕйБі банк неплатоспроможним. Стабілізаційний кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ терміном на два роки, ВіЕйБі банк не повернув.

Водночас адвокати Бахматюка стверджують, що дві інші офіційні експертизи підтвердили правомірність оцінки заставного майна ВіЕйБі банку. А обставини отримання третьої, яку використовує НАБУ, встановлюють слідчі Державного бюро розслідувань за фактом складання можливого завідомо неправдивого висновку експертом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: