Податкова амністія: на кого розраховане нульове декларування

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що нульове або одноразове декларування в Україні запровадять у 2020 році. Також голова фінансового комітету Верховної ради Данило Гетманцев повідомив, що робота над концепцією податкової амністії завершена й президент Володимир Зеленський невдовзі представить відповідний законопроект на розгляд Верховної ради. Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський зазначив, що запровадження податкової амністії повинно врахувати безліч деталей, які можуть вплинути на очікуваний результат.

«Нульове декларування та податкова амністія – це доволі складний інструмент, і неточні формулювання в окремій статті можуть суттєво викривити її зміст. Є декілька варіантів цієї ініціативи. Основна її дія заключається в тому, щоб провести податкову амністію для тих підприємців, які у 90-х та на початку 2000-х років працювали, а наразі свої капітали зберігають за кордоном, і вони незадекларовані. Рекомендується, щоб ці люди могли задекларувати своє майно, сплативши певний відсоток, і мати легальний капітал», – пояснив Несходовський.

Податкова амністія: хто та що повинен буде вказувати в нульовій деклараціїВалюта, цінні папери, нерухомість, у тому числі й за кордоном, а також нематеріальні активи підлягатимуть декларуванню заради того, щоб позбутися гріхів минулого. Чи запрацює податкова амністія та кого торкнеться?

Економіст зауважив, що при цьому ініціатива може не дати бажаного ефекту через те, що податкова та правоохоронні системи працюють непрозоро.

«Ці питання стосуються причин, чому цей капітал був виведений за кордон. Це недосконала податкова система і недосконала правова система. Тому поки ці два елементи не реформовані та є серйозні питання щодо відповідності їх роботи стандартам, така амністія може не дати необхідного результату. Ідея в цілому правильна, але дуже багато нюансів, які можуть суттєво її викривити: від легалізації незаконно отриманих коштів до хабарництва», – підсумував Ілля Несходовський.

Раніше «Слово і діло» писало, що ідея запровадження нульового декларування перебуває в топ-10 найочікуваніших змін у 2020 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: