Електронне декларування: чи все майно показали політики

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

1 червня в Україні спливає термін подачі політиками електронної декларації. За час функціонування система, однак, не стала ефективним контролем суспільства статків представників влади. Такої думки припустився в коментарі «Слово і діло» політолог Володимир Цибулько.

«Політики перевели цю процедуру в посміховисько. По суті, ця система декларування нічого не принесла, і вона не стала точкою виміру збагачення політиків за час перебування у владі. Політики девальвували процедуру і для суспільства вона не складає ні моральної, на правової цінності», – сказав Цибулько.

Він пояснив, що представники влади не вказували реальний стан своїх статків, і це формалізувало ініціативу.

На думку політолога, результат могло би дати запровадження «нульової декларації».

НАЗК перевірятиме декларації по-новомуНаціональне агентство з питань запобігання корупції починає перевірку декларацій по-новому порядку. Перевірка розпочнеться з декларацій президентів, прем'єрів і міністрів.

«Краще боротися з тіньовими доходами шляхом переведення розрахунків у формат цифрових грошей. Мінімізація використання готівки дасть більший ефект такій процедурі, як декларування, що політики з легкістю обходять», – зазначив Володимир Цибулько.

Раніше повідомлялося, що Національне агентство з питань запобігання корупції починає перевірку декларацій за новим порядком. Перевірка розпочнеться з декларацій президентів, прем'єрів і міністрів.

Нагадаємо, через карантин українські держслужбовці можуть подати електронні декларації до 1 червня, а не до 1 квітня, як зазвичай.

Також «Слово і діло» пропонує подивитися, що зобов'язані декларувати чиновники в інших країнах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: