Справа аеродрому «Застава»: за одеських посадовців внесли заставу

Читать на русском
За трьох посадовців Одеської міськради і підприємця внесли розмір застави, які визначив антикорупційний суд.
Інна Поповська, Олексій Спектор і Василь Шкрябайфото: usionline

За трьох посадовців Одеської міської ради і керівника приватної авіакомпанії «Одеса» внесли застави.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомила керівниця відділу комунікацій Вищого антикорупційного суду Олеся Чемерис.

«19 червня внесли заставу за трьох посадових осіб Одеської міської ради та підприємця, підозрюваних у справі заволодіння 131 млн грн бюджету Одеси», – сказала вона.

За інформацією «Слово і діло», йдеться про директора департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексія Спектора, керівниці юридичного департаменту ОМР Інну Поповську, голови постійної комісії з питань комвласності ОМР Василя Шкрябая і директора приватної авіакомпанії «Одеса» Андрія Вірченка.

Як відомо, ВАКС відпустив Спектора під 4,83 млн грн застави, Поповську – під 630 тисяч грн застави, Шкрябая – 10,51 млн грн застави, а Вірченка – під 6,09 млн грн застави. Раніше у цій справі повідомили про підозру вищевказаним особам, а також керівнику фірми «Ньюс Йорк Корпорейшн» Діаміду Згоннику.

Нагадаємо, НАБУ і САП встановили, що службові особи Одеської міськради за попередньою змовою з представниками комерційних підприємств заволоділи бюджетними коштами територіальної громади Одеси в розмірі понад 145,85 млн грн. Оцінила майно колишнього аеродрому «Застава» в 145,85 млн грн консалтингова компанія «Бюро оцінки Стефанович». Разом із будівлями і спорудами в оціночну вартість увійшла і земля навколо аеродрому, однак вона в користування або у власність Одеської міськради не передавалася. Водночас, експертиза встановила вартість майна аеродрому у розмірі 12,88 млн грн з ПДВ станом на 3 червня 2016 року.

Детективи з'ясували, що отримані від Одеської міськради кошти авіакомпанія «Одеса» (колишній власник аеродрому «Застава») перерахувала на рахунок ТОВ «Ньюс Йорк Корпорейшн», як оплату за послуги згідно договору від 28 вересня 2016 року у сумі 145,85 млн грн. Пізніше фірма «Ньюс Йорк Корпорейшн» перераховувала частину отриманих коштів на власний рахунок у банку Восток, а також рахунки інших товариств, в тому числі на рахунок ТОВ «Логістік Сервіс-Груп», з якого потім перерахували кошти на рахунок ТОВ «Аркадія-Сіті». Таким чином, як вважає слідство, відбулася легалізація коштів.

Також детективи встановили IP-адресу, з якої відбувався доступ до системи дистанційного обслуговування «Клієнт-Банк»/«Інтернет Банк» в період перерахування вказаних коштів фірмами: ТОВ «Авіакомпанія «Одеса», ТОВ «Ньюс Йорк Корпорейшн» і ТОВ «Аркадія-Сіті». Зазначена IP-адреса належить до діапазону обслуговування ПАТ «Укртелеком» та була надана в користування абоненту ТОВ «Совінвест». Крім того встановлено, що керівником ТОВ «Совінвест» є Сергій Соколов, дружина якого, Валентина Соколова, є директором фірми «Аркадія-Сіті», що отримала частину коштів Одеської міськради.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: