Аеродром «Застава»: НАБУ отримало доступ до документів фірми

Читать на русском
Столичний райсуд задовольнив прохання Національного бюро про надання тимчасового доступ до документів комерційної компанії.

У межах кримінального провадження про придбання Одеською міською радою за можливо завищеною ціною колишнього аеродрому «Застава» детективи Національного антикорупційного бюро отримали тимчасовий доступ до документів компанії, яка отримала частину коштів з бюджету Одеси.

Таке рішення 20 червня ухвалила слідча суддя Солом'янського районного суду міста Києва Оксана Криворот за результатами розгляду клопотання НАБУ, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, детективи НАБУ розслідують кримінальне провадження за фактами заволодіння коштами Одеської міськради під час придбання колишнього аеродрому «Застава» за 146,8 млн грн. Рішення про купівлю нерухомості було ухвалено Одеською міськрадою 21 вересня 2016 року. Цим аеродром володіла ТОВ «Авіакомпанія «Одеса», яка давно перебувала в стані банкрутства. Бенефіціаром і керівником фірми на той момент був Андрій Вірченко, який також є власником адвокатському компанії «Вірченко та партнери». Разом із будівлями і спорудами в оціночну вартість увійшла і земля навколо аеродрому, однак вона в користування або у власність Одеської міськради не передавалася.

Оцінку проводила консалтингова компанія «Бюро оцінки Стефанович», яка й оцінила нерухомість у 146,8 млн грн. Водночас, згідно експертизи Київського науково-дослідного інституту судових експертиз від 8 листопада 2017 року, ринкова вартість нежитлових будівель та споруд загальною площею 4909,7 кв. м станом на 3 червня 2016 року складала 12,88 млн грн з ПДВ.

На думку слідства, службові особи Одеської міськради за попередньою змовою з представниками комерційних підприємств заволоділи бюджетними коштами територіальної громади Одеси в особливо великих розмірах. Так, детективи з'ясували, що отримані від Одеської міськради кошти ТОВ «Авіакомпанія «Одеса» перерахувала на рахунок ТОВ «Ньюс Йорк Корпорейшн», як оплату за послуги згідно договору від 28 вересня 2016 року у сумі 145,85 млн грн. Пізніше фірма «Ньюс Йорк Корпорейшн» перераховувала частину отриманих коштів на власний рахунок у банку Восток, а також рахунки інших товариств, в тому числі на рахунок ТОВ «Логістік Сервіс-Груп», з якого потім перерахували кошти на рахунок ТОВ «Аркадія-Сіті». Таким чином, як вважає слідство, відбулася легалізація коштів.

Також детективи встановили IP-адресу, з якої відбувався доступ до системи дистанційного обслуговування «Клієнт-Банк»/«Інтернет Банк» в період перерахування вказаних коштів фірмами: ТОВ «Авіакомпанія «Одеса», ТОВ «Ньюс Йорк Корпорейшн» і ТОВ «Аркадія-Сіті». Зазначена IP-адреса належить до діапазону обслуговування ПАТ «Укртелеком» та була надана в користування абоненту ТОВ «Совінвест». Крім того встановлено, що керівником ТОВ «Совінвест» є Сергій Соколов, дружина якого, Валентина Соколова, є директором фірми «Аркадія-Сіті», що отримала частину коштів Одеської міськради.

Крім того детективи встановили, що компанія «Аркадія-Сіті» зі свого рахунку перерахувала 54 млн грн фірмі «Югтранс-Термінал» з призначенням платежу «поворотна фінансова допомога згідно договору». Своєю чергою «Югтранс-Термінал» використала з цих коштів 49,66 млн грн для придбання валюти, а саме 1,94 млн доларів. Потім компанія перерахувала ці долари на рахунок філії Укрексімбанку з призначенням платежу «погашення відсотків за кредитним договором». У зв'язку з цим детективи просили суд надати доступ до документів фірми «Аркадія-Сіті». Суд клопотання задовольнив.

Нагадаємо, Труханову підготували нове обвинувачення. Раніше НАБУ також завершило розслідування декларування недостовірної інформації мером Одеси.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: