Справа аеродрому «Застава»: чиновника Одеської міськради відпустили під заставу

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув клопотання детектива погодженого прокурором про застосування запобіжного заходу підозрюваному.
Олексій Спектор в суді

Суд відпустив під 4,83 млн грн застави директора департаменту комунальної власності Одеської міської ради Олексія Спектора, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють в причетності до заволодіння понад 131 млн грн в результаті купівлі нерухомості колишнього аеродрому «Застава».

Таке рішення 17 червня ухвалила слідча суддя Вищого антикорупційного суду Віра Михайленко, повідомляє «Слово і діло» з посиланням на трансляцію суду.

«У задоволенні клопотання детектива НАБУ – відмовити. Застосувати до підозрюваного Олексія Спектора запобіжний захід у вигляді застави розміром в 4,83 млн грн», – оголосила суддя.

Також суддя поклала на Спектора наступні обов'язки: не відлучатися з Одеської області без дозволу; прибувати на першу вимогу; повідомляти про зміну місця проживання; утримуватися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними; здати на зберігання закордонні паспорти і носити електронний браслет.

Прокурор САП Валентин Мусіяка просив суд взяти Спектора під варту з альтернативою застави. Він вказував, що підозра є обґрунтованою, а також існують ризики перешкоджання слідству збоку Спектора. Зокрема, прокурор наголосив, що підозрюваний неодноразово виїздив з України, що є ризиком можливого переховування від слідства. До того ж, Мусіяка зазначив, що Спектор двічі не з'явився для повідомлення про підозру нібито перебуваючи на стаціонарному лікуванні, хоча збоку лікувального закладу не було обмежень в пересуванні.

Крім того, на думку прокурора, існують ризик незаконного впливу на свідків, оскільки частина з них є підпорядкованими Спектору працівниками, а також ризик знищення, спотворення або приховання речей та документів, важливих для слідства. У САП вважають, що існує й ризик вчинення іншого кримінального провадження. Прокурор Мусіяка нагадав, що Спектор вже є обвинуваченим у іншій схожій справі про придбання адміністративних будівель збанкрутілого заводу «Краян» за завищеною вартістю.

Своєю чергою адвокат Спектора і сам підозрюваний заперечували проти задоволення клопотання. На їх думку, підозра не є обґрунтованою. Адвокат вказав, що Одесі необхідно було розширювати територію кладовища «Західне», а в іншому місці необхідної земельної ділянки не було. Також вони вважають оцінку придбаного майна вірною.

Раніше у цій справі повідомили про підозру голові постійної комісії Одеської міськради Василюк Шкрябаю, директорці юридичного департаменту ОМР Інні Поповській, директору приватної авіакомпанії «Одеса» Андрію Вірченку і керівнику фірми «Ньюс Йорк Корпорейшн» Діаміду Згоннику.

Як відомо, НАБУ і САП встановили, що службові особи Одеської міськради за попередньою змовою з представниками комерційних підприємств заволоділи бюджетними коштами територіальної громади Одеси в розмірі понад 145,85 млн грн. Оцінила майно колишнього аеродрому «Застава» в 145,85 млн грн консалтингова компанія «Бюро оцінки Стефанович». Разом із будівлями і спорудами в оціночну вартість увійшла і земля навколо аеродрому, однак вона в користування або у власність Одеської міськради не передавалася. Водночас, експертиза встановила вартість майна аеродрому у розмірі 12,88 млн грн з ПДВ станом на 3 червня 2016 року.

Детективи з'ясували, що отримані від Одеської міськради кошти авіакомпанія «Одеса» (колишній власник аеродрому «Застава») перерахувала на рахунок ТОВ «Ньюс Йорк Корпорейшн», як оплату за послуги згідно договору від 28 вересня 2016 року у сумі 145,85 млн грн. Пізніше фірма «Ньюс Йорк Корпорейшн» перераховувала частину отриманих коштів на власний рахунок у банку Восток, а також рахунки інших товариств, в тому числі на рахунок ТОВ «Логістік Сервіс-Груп», з якого потім перерахували кошти на рахунок ТОВ «Аркадія-Сіті». Таким чином, як вважає слідство, відбулася легалізація коштів.

Також детективи встановили IP-адресу, з якої відбувався доступ до системи дистанційного обслуговування «Клієнт-Банк»/«Інтернет Банк» в період перерахування вказаних коштів фірмами: ТОВ «Авіакомпанія «Одеса», ТОВ «Ньюс Йорк Корпорейшн» і ТОВ «Аркадія-Сіті». Зазначена IP-адреса належить до діапазону обслуговування ПАТ «Укртелеком» та була надана в користування абоненту ТОВ «Совінвест». Крім того встановлено, що керівником ТОВ «Совінвест» є Сергій Соколов, дружина якого, Валентина Соколова, є директором фірми «Аркадія-Сіті», що отримала частину коштів Одеської міськради.

Нагадаємо, НАБУ розслідує покупку Одеською міськрадою колишнього аеродрому «Застава» за завищеною вартістю. У цій справі детективи відстежували рух коштів на рахунках пов'язаних фірм.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: