НАБУ і САП повідомили про підозру посадовцям Одеської міськради (доповнено)

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку повідомили про підозру низці осіб у справі придбання одеської владою колишнього аеродрому Застава.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру посадовцям Одеської міської ради у справі придбання колишнього аеродрому «Застава» за завищеною вартістю.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомили джерела в антикорупційних органах правопорядку.

За словами співрозмовників, про підозру повідомили директору департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексію Спектору, керівнику юридичного департаменту ОМР Інні Поповській, голові комісії з питань комунальної власності ОМР Василю Шкрябаю і директору приватної авіакомпанії «Одеса» Андрію Вірченку.

Пізніше в НАБУ підтвердили підозри чиновникам Одеської міськради, а також директору і засновнику комерційної компанії.

«Детективи НАБУ за процесуального керівництва САП повідомили трьом посадовцям Одеської міської ради та засновнику приватної компанії про підозру у завданні 131 млн грн шкоди територіальній громаді Одеси. Підозрювані у 2016 році у змові ще з низкою осіб організували схему викупу нерухомості коштом місцевого бюджету за завищеною ціною», – повідомляють у Бюро.

Як відомо, Спектор і Шкрябай уже є обвинуваченими у справі розтрати понад 92 млн грн Одеської міськради на купівлі будівлі збанкрутілого заводу «Краян». Крім них, обвинувачують у розтраті міського голову Одеси Геннадія Труханова, його заступника Павла Вугельмана та інших.

За інформацією журналіста «Слово і діло», раніше в цій справі повідомили про підозру в легалізації коштів директору компанії «Ньюс Йорк Корпорейшн» Діаміду Згоннику. За версією слідства, з липня по листопад 2016 року у Одесі, він, за попередньою змовою з іншими особами, умисно вчинив протиправні дії та легалізував 131,17 млн грн. НАБУ і САП просили застосувати до нього запобіжний захід у вигляді застави, але Вищий антикорупційний суд відмовив, визнавши підозру необґрунтованою.

Однак пізніше апеляційна палата ВАКС задовольнила частково скаргу прокурора САП і визнала підозру обґрунтованою. Також Згоннику обрали запобіжний захід у вигляді 2,1 млн грн застави.

НАБУ і САП встановили, що службові особи Одеської міськради за попередньою змовою з представниками комерційних підприємств заволоділи бюджетними коштами територіальної громади Одеси в розмірі понад 145,85 млн грн. Оцінила майно колишнього аеродрому «Застава» в 145,85 млн грн консалтингова компанія «Бюро оцінки Стефанович». Разом із будівлями і спорудами в оціночну вартість увійшла і земля навколо аеродрому, однак вона в користування або у власність Одеської міськради не передавалася. Водночас, експертиза встановила вартість майна аеродрому у розмірі 12,88 млн грн з ПДВ станом на 3 червня 2016 року.

Детективи з'ясували, що отримані від Одеської міськради кошти авіакомпанія «Одеса» (колишній власник аеродрому «Застава») перерахувала на рахунок ТОВ «Ньюс Йорк Корпорейшн», як оплату за послуги згідно договору від 28 вересня 2016 року у сумі 145,85 млн грн. Пізніше фірма «Ньюс Йорк Корпорейшн» перераховувала частину отриманих коштів на власний рахунок у банку Восток, а також рахунки інших товариств, в тому числі на рахунок ТОВ «Логістік Сервіс-Груп», з якого потім перерахували кошти на рахунок ТОВ «Аркадія-Сіті». Таким чином, як вважає слідство, відбулася легалізація коштів.

Також детективи встановили IP-адресу, з якої відбувався доступ до системи дистанційного обслуговування «Клієнт-Банк»/«Інтернет Банк» в період перерахування вказаних коштів фірмами: ТОВ «Авіакомпанія «Одеса», ТОВ «Ньюс Йорк Корпорейшн» і ТОВ «Аркадія-Сіті». Зазначена IP-адреса належить до діапазону обслуговування ПАТ «Укртелеком» та була надана в користування абоненту ТОВ «Совінвест». Крім того встановлено, що керівником ТОВ «Совінвест» є Сергій Соколов, дружина якого, Валентина Соколова, є директором фірми «Аркадія-Сіті», що отримала частину коштів Одеської міськради.

Нагадаємо, НАБУ розслідує покупку Одеською міськрадою колишнього аеродрому «Застава» за завищеною вартістю. У цій справі детективи відстежували рух коштів на рахунках пов'язаних фірм.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: