Криве Озеро, Переяслав, Одеса: випадки незаконного застосування зброї працівниками поліції

Читать на русском

На початку червня Україну сколихнув резонансний злочин: в Київській області двоє поліцейських напідпитку випадково застрелили п'ятирічного хлопчика на вулиці. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і керівник Національної поліції Сергій Князєв після інциденту відмовилися йти у відставку. Хоча за останні кілька років це далеко не перший випадок незаконного застосування зброї поліцейськими. «Слово і Діло» згадало інші пригоди.

Буквально нещодавно, в квітні, в Києві кілька чоловіків напали на водія квадроцикла й побили його, крім того, відкривали вогонь із невстановленої зброї. Пізніше з'ясувалося, що один із нападників є працівником Національної поліції. Державне бюро розслідувань зараз проводить розслідування цього інциденту.

Один із найгучніших випадків за останні роки – стрілянина в Кривому Озері (Миколаївська область). Вночі 24 серпня 2016 року декілька поліцейських побили місцевого жителя Олександра Цукермана, одягли на нього кайданки й стріляли в нього з травматичного пістолета, в результаті потерпілий загинув. Як повідомили в поліції, правоохоронці прибули до одного з будинків за викликом, нетверезий чоловік чинив опір, тому до нього застосували фізичну силу, пізніше йому стало зле. Але з'ясувалося, що стріляли в чоловіка вже після того, як він був у кайданках. Винні зараз під вартою, зокрема Денис Ляхвацький, який і стріляв.

В Одесі в листопаді 2016 року стався конфлікт зі стріляниною між колишнім патрульним і дільничним інспектором. На подвір'ї екс-правоохоронець і його знайомий пили алкоголь, дільничний зробив їм зауваження, у відповідь йому вистрілили в голову з травматичного пістолета. Потерпілий отримав поранення, а винний, скоріш за все, отримає термін: прокуратура вже завершила розслідування справи.

Навесні 2017 року в Харкові нетверезий поліцейський влаштував стрілянину й погрожував пістолетом місцевим жителям. Самі ж мешканці затримали й роззброїли стрілка. Схожий випадок був минулого року в Черкасах, але там уже п'ятеро нетверезих поліцейських влаштували стрілянину біля магазину. Однак жодних санкцій до них не застосували.

Нагадаємо, після переатестації в органах Національної поліції відновилися більш ніж 3 тисячі працівників.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: