Законопроект про народовладдя: в чому небезпека та чи готове суспільство

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

У сучасних країнах інститут референдуму часто перетворюється на плебісцит. Повинні бути запобіжники, щоб уникнути цього.

Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив політолог Ігор Петренко.

«Як задаси питання, такий результат і буде, відповідно люди так і проголосують. Це дуже маніпулятивні речі», – зазначив він.

На його думку, допустимий референдум, який носить консультаційний характер.

«По-перше, закон про референдум має місце бути, якщо це буде законодавство, яке дасть можливість реалізації положень КУ. По-друге, повинні бути місцеві референдуми. Зокрема, в СН говорили, що питання перейменування, вшанування якихось свят можна виносити на місцевий референдум. По-третє, референдуми повинні бути консультаційними», – прокоментував Петренко.

На його погляд, сама ініціатива про референдум непогана, але дуже важливо, яким буде закон, оскільки «диявол криється в деталях».

Багато законів, які вже ухвалила ВР, за ідеєю хороші, але за змістом часто суперечать Конституції, вказав політолог.

За перші 50 днів роботи Верховна рада IX скликання ухвалила в цілому 65 законопроектівНайактивніше працювали над підготовкою законопроектів фракції Слуга народу, Батьківщина та Європейська солідарність.

Також експерт зазначив, що ідея народовладдя складно реалізовується в широкому сенсі, в тому числі щодо народної законодавчої ініціативи.

Він акцентував, що українці в нинішніх економічних реаліях насамперед зайняті задоволенням базових фізичних потреб і навряд чи будуть розбиратися в складних політичних процесах, щоб дати свою оцінку якісно.

«Громадяни більшою мірою спираються на вторинний матеріал – лідерів громадської думки, розслідування ЗМІ, виступи якихось політиків. До того ж, у багатьох людей взагалі немає бажання розбиратися в складних політичних процесах», – уточнив політолог.

Експерт висловив сумніви, що українське суспільство готове до народовладдя. До того ж, повинна бути налагоджена система, потрібно якось здешевлювати цей процес, щоб все проходило швидко, дешево та якісно.

«Народовладдя і референдум не повинні бути засобом перекладання відповідальності політиків на суспільство», – резюмував Ігор Петренко.

Нагадаємо, голова ВР Дмитро Разумков заявив, що законопроект про народовладдя буде презентовано до нового року.

Разумков зазначив, що цим законопроектом займається представник президента у ВР Руслан Стефанчук.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: